Xarxa de museus de l'Edat del ferro

Des del 2014, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, mitjançant la seva seu d'Ullastret, forma part de la xarxa europea de museus de l'Edat del Ferro, que s'interessen i defenen una visió comuna de la civilització cèltica a Europa. A més del MAC, aquesta xarxa europea integra cinc altres museus i jaciments d'aquest període històric: Bibracte (França), Site Arquéologique et Musée d'Ensérune (França), Kelten-Römer Museum de Manching (Alemanya), Laténium-parc et Musée d'Archeologie de Neuchatêl (Suïssa) i Site Archeologique Lattara-Musée Henri Prades (França).

Accés a la pàgina específica del projecte

Bibracte

A Bibracte, el Musée de la civilisation celtique i el Centre de recherches européen que hi està associat valoren els descobriments efectuats a l'ocasió de les excavacions internacionals organitzades en l'antiga capital del poble gal dels EudensVercigentorix hi va ser proclamat cap de la coalició dels gals contra Roma, i Juli Cèsar hi va acabar la redacció del seu llibre "La Guerra de les Gàl·lies".

Ensérune

L'oppidum o ciutat fortificada d'Ensérune va constituir durant l'Edat del ferro una de les principals aglomeracions celtes de la Mediterrània nord-occidental. El jaciment, que integra també un museu, forma part de la xarxa de monuments i jaciments del Centre des monuments Nationaux de França.

Manching

Adscrit al Archäologische Staatssammlung de Munic, el Kelten-Römer Museum de Manching presenta més d'un segle de descobertes en l'oppidum de Manching, que és una de les més grans aglomeracions celtes d'Europa i, segurament, la millor documentada científicament. 

Lattara

Dins la moderna aglomeració de Montpellier, el museu de Lattara explica aquest port gal, excavat de manera exemplar dins el marc de col·laboracions científiques ambicioses i posa en evidència les interrelacions al llarg del temps de les poblacions celtes locals amb els etruscs, els ibers i els romans.

Laténium

Pensat per a tots els públics, el Laténium és el museu arqueològic més gran de Suïssa. Implantat en un atractiu entorn, i dotat d'una museografia innovadora, ha rebut el Premi del Museu del Consell d'Europa. Dees de l'Edat Mitjana a l'home de Neandertal, el Laténium presenta 5.000 anys d'història regional, interpretats des d'una perspectiva universal.

Fotografia d'alguns dels membres de la Xarxa de Museus de l'Edat del Ferro reunits a Ensérune el 8 de juny de 2018 
D'esquerra a dreta:

. Lionel Izac, administrateur du site archéologique et musée d’Ensérune, Centre des Monuments nationaux,
. Philippe Bélaval, président du Centre des Monuments nationaux,
. Vincent Guichard, directeur général de Bibracte,
. Lionel Pernet, directeur du musée cantonal d’archéologie et d’histoire, Lausanne,
. Gabriel De Prado Cordero, responsable del Museu d'Arqueologia de Catalunya Ullastret, Generalitat de Catalunya
. Diane Dusseaux, directrice du site archéologique Lattara – musée Henri Prades, Montpellier Méditerranée Métropole  


Twitter
Facebook