Home / Recerca
Recerca
Les diferents seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya treballen activament en la recerca i conservació del patrimoni arqueològic. Els seus laboratoris científics serveixen de suport a les activitats relacionades amb l’estudi de materials arqueològics i articulen tant les necessitats de les seus del MAC com dels projectes vinculats a elles.
Amb aquest objectiu, es desenvolupen múltiples activitats de col·laboració científica especialitzada, com ara projectes de recerca, congressos i taules rodones, workshops i cursos, excavacions arqueològiques o tasques de restauració d'elements patrimonials. El MAC té també establerts convenis de col·laboració científica amb les universitats i altres centres de recerca arqueològica. La seu de Barcelona reuneix els laboratoris d'arqueometal·lúrgia i de restauració, la seu de Girona els d'arqueobotànica i de conservació-restauració i el CASC disposa d'equipament per a la restauració i conservació de materials arqueològics humits, especialment per als de naturalesa orgànica.
El 2015 s'ha treballat en la preparació del Pla de Recerca Arqueològica (PdRA). El Pla vol ordenar i sobretot potenciar l’abundant recerca arqueològica que es fa a l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural. El Pla es fonamenta en una tradició de recerca i amb unes disposicions legals, que reconeixen la capacitació d’aquesta agència i dels ens que gestiona per desenvolupar una acció d’excel·lència en aquest àmbit.
PROJECTES DE RECERCA
El Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Centre de Restauració de Bens mobles de Catalunya presenten el projecte de restauració d’una col·lecció de 2.000 monedes de plata del segle XVII. Divendres 11 de desembre a les 12 hores al MAC Barcelona.
Projecte dirigit pel Dr. J. Principal
Núria Molist (MAC/ERAAUB) i Gisela Ripoll (UB/ERAAUB)
El Centre Iberia Graeca i el Museu Arqueològic de Burriana
Documentació de materials arqueològics grecs dels jaciments ibèrics de la província de Castelló a la base documental del web d’Iberia Graeca.
Els cranis clavats d'Ullastret. Una troballa excepcional
El projecte de recerca ha donat informació rellevant per als continguts de CAPS TALLATS. SIMBOLS DE PODER, exposició 2015-2016
El Museu d'Arqueologia de Catalunya rep habitualment sol.licituds de consultes de materials. Per millorar la gestió d'aquestes demandes, qualsevol sol.licitud d'estudi s'haurà de gestionar a travès d'un model de formulari de consulta de materials per part d’investigadors externs. La sol.licitud es trametrà electrònicament a infomac@gencat.cat o al director del museu, responsable de la seu o conservador si el sol.licitant ja s'ha possat en contacte prèviament amb la institució.
Descarrega't el model de formulari de sol.licitud de consultes:
..
Catalunya C14 | Projectes de recerca |
Excavacions arqueològiques | Restauracions |
Cursos i congressos | Workshops i taules rodones |