Recerca

Home / Recerca

Recerca

Les diferents seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya treballen activament en la recerca i conservació del patrimoni arqueològic. Els seus laboratoris científics serveixen de suport a les activitats relacionades amb l’estudi de materials arqueològics i articulen tant les necessitats de les seus del MAC com dels projectes vinculats a elles.

Amb aquest objectiu, es desenvolupen múltiples activitats de col·laboració científica especialitzada, com ara projectes de recerca, congressos i taules rodones, workshops i cursos, excavacions arqueològiques o tasques de restauració d'elements patrimonials. El MAC té també establerts convenis de col·laboració científica amb les universitats i altres centres de recerca arqueològica. La seu de Barcelona reuneix els laboratoris d'arqueometal·lúrgia i de restauració, la seu de Girona els d'arqueobotànica i de conservació-restauració i el CASC disposa d'equipament per a la restauració i conservació de materials arqueològics humits, especialment per als de naturalesa orgànica.

El 2015 s'ha treballat en la preparació del Pla de Recerca Arqueològica (PdRA). El Pla vol ordenar i sobretot potenciar l’abundant recerca arqueològica que es fa a l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural. El Pla es fonamenta en una tradició de recerca i amb unes disposicions legals, que reconeixen la capacitació d’aquesta agència i dels ens que gestiona per desenvolupar una acció d’excel·lència en aquest àmbit.

PROJECTES DE RECERCA
MAC Monedes Fase 1_2a baixa

El Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Centre de Restauració de Bens mobles de Catalunya presenten el projecte de restauració d’una col·lecció de 2.000 monedes de plata del segle XVII. Divendres 11 de desembre a les 12 hores al MAC Barcelona.

jaciment

El nord-est de la Citerior d’Escipió Emilià a Cèsar: la militarització del paisatge com a model de gestió territorial.

Projecte dirigit pel Dr. J. Principal

olerdola2

Ecclesiae, coemeteria et loci (saec. VIII-XI). Sancti Cirici de Colera, Sidilianum, Olerdola / Esglésies, cementiris i hàbitats (segles VIII al XI). Sant Quirze de Colera, Sidillà, Olèrdola. Projecte ECLOC

Núria Molist (MAC/ERAAUB) i Gisela Ripoll (UB/ERAAUB)

fot01

El Centre Iberia Graeca i el Museu Arqueològic de Burriana

Documentació de materials arqueològics grecs dels jaciments ibèrics de la província de Castelló a la base documental del web d’Iberia Graeca

Cranis-hospital-Palamos-1_red_listitem

Els cranis clavats d'Ullastret. Una troballa excepcional

El projecte de recerca ha donat informació rellevant per als continguts de CAPS TALLATS. SIMBOLS DE PODER, exposició 2015-2016

El Museu d'Arqueologia de Catalunya rep habitualment sol.licituds de consultes de materials. Per millorar la gestió d'aquestes demandes, qualsevol sol.licitud d'estudi s'haurà de gestionar a travès d'un model de formulari de consulta de materials per part d’investigadors externs. La sol.licitud es trametrà electrònicament a infomac@gencat.cat o al director del museu, responsable de la seu o conservador si el sol.licitant ja s'ha possat en contacte prèviament amb la institució.

Descarrega't el model de formulari de sol.licitud de consultes:

..

Catalunya C14

Projectes de recerca

Excavacions arqueològiques

Restauracions

Cursos i congressos

Workshops i taules rodones

Laboratoris del MAC

MAC Barcelona
Passeig de Santa Madrona, 39-41
Parc de Montjuïc 08038 Barcelona
Tel. 93 423 21 49 | 93 424 25 43
Fax 93 424 56 30
mac.cultura@gencat.cat

MAC CASC | MAC Girona
Pedret, 95. 17007 Girona
Tel. 972 20 46 37 | 972 20 66 31
Fax 972 21 04 54
macgirona.cultura@gencat.cat
maccasc.cultura@gencat.cat