Cada 8 de març se celebra el Dia de la Dona o el Dia Internacional de les Dones, una jornada pensada per reivindicar el feminisme i commemorar la lluita de les dones per la seva participació en les esferes laborals i, així, tenir dret a la independència econòmica.
Des del Museu d'Arqueologia de Catalunya ens unim a aquesta jornada amb la programació d'una sèrie d'activitats especials a les diferents seus territorials. Consulteu-les:
Cicle de contes als museus catalans. Al MAC, la protagonista és Enriqueta Pons, gironina de naixement, arqueòloga i conservadora del MAC a Girona.
La conferència se centrarà en la presentació dels nous resultats fruit de la investigació científica de les restes del conjunt en general i de la Dama de les muntanyes en concret.
Revisitarem la nostra història des d'un nou punt de vista, crític amb la visió hegemònica masculina, per parlar de les mans que van fer o utilitzar els objectes, però també de les investigadores que els van trobar i estudiar.
Les dones són les grans oblidades de la història, han estat silenciades sistemàticament i les referències sobre elles en els textos clàssics són escasses. Per aquest motiu que en el Dia Internacional de la Dona, volem parlar del seu testimoni en el món clàssic, donar-li visibilitat i posar en valor el seu paper, injustament marginat. Proposem un itinerari guiat pel jaciment per tal de passejar-nos pels espais més destacats de les ciutats grega i romana. Ens endinsarem en la vida quotidiana a l’antiguitat per descobrir com era la vida de les dones i quin paper jugaven en la societat clàssica.
Què volia dir ser dona a l'antiga Roma? Quina posició ocupava en la societat? Què en diuen els documents coetanis? I l'epigrafia del moment? Quina visió ens mostra l'art clàssic? Descobrirem que hi té a dir l'arqueologia a totes aquestes preguntes a través dels testimonis arqueològics exposats en el museu.
Una passejada per l’antiga ciutat medieval. Volem apropar-nos a les dones que fa mil anys varen viure a Olèrdola. La seva posició social determinava si formaven part d'una minoria, privilegiada i visible, o de la gran majoria, les anònimes.
Celebrem i reivindiquem el paper de la dona al segle X, amb una visita guiada especial. Ens endinsarem en el món d'Ermegodo, una dona del segle X. Coneixerem com era la vida quotidiana d’una dona benestant a la ciutat d’Olèrdola mil anys enrere. Com eren les seves cases? De quins béns disposava? Desvetllarem la seva relació amb Sunifred, un dels principals terratinents de la zona.
Us proposem una visita guiada per conèixer i posar en valor el rellevant paper de la dona a la societat ibèrica, tant a la vida privada com pública. Així ens ho mostren les notícies d’autors clàssics com Estrabó, Polibi, Salusti o Titus Livi, les representacions femenines que han arribat fins als nostres dies com la Dama d’Elx o la Dama de Baza, així com la informació que ens proporciona la recerca arqueològica.