Històries que expliquen els morts. Des de la perspectiva de l’antropologia forense

24 de novembre de 2015 a les 19.30 h.

Conferència "Històries que expliquen els morts. Interpretació de les restes humanes des de la perspectiva de l’antropologia forense"en el marc de l'exposició temporal CAPS TALLATS. Símbols de poder,  a càrrec de la Dra. M. J. Adserias (UB).Dimarts 24 de novembre de 2015, 19.30h

Davant la troballa d’un cadàver, les preguntes més essencials que es plantegen són:  Qui és?, Quan ha mort? i Com ha mort?

Quan el cadàver es troba en un avançat estat de putrefacció, són restes esquelètiques, o bé en casos de carbonització o d’esquarterament, aquestes preguntes representen un major repte científic. En tals casos, l’antropologia forense intenta donar respostes a aquestes i altres preguntes més concretes mitjançant la interpretació de les evidències.

En moltes ocasions, la recuperació d’un cadàver requereix tècniques d’arqueologia forense i d’antropologia de camp. En aquests casos arqueòlegs i antropòlegs s’emmarquen dins un equip multidisciplinari. Aquest engranatge arqueologia -antropologia farà possible que des d’un inici l’estudi del cas sigui acurat i assegurarà un bon estudi posterior al laboratori.

En els últims anys els medis de comunicació han donat una visió particular del treball dels professionals de les ciències forenses mitjançant nombroses sèries de televisió i programes documentals. En aquesta sessió es tractarà de manera realista l’estudi de casos, tant forenses com de restes antigues, i les diferents tècniques que tenim al nostre abast actualment per a la seva resolució, com poden ser l’estudi molecular, la reconstrucció facial o la superposició crani-fotogràfica.

Maria José ADSERIAS GARRIGA

Doctora en Odontologia per la Universitat Internacional de Catalunya i en Biologia per la Universitat de Girona. Professora d’Odontologia Legal i Forense a la Universitat Internacional de Catalunya. Coordinadora i professora del Postgrau de Medicina Forense de la Universitat de Girona. Co-directora i professora del Postgrau de Odontologia Legal i Forense de la Universitat de Barcelona. Co-directora i professora del Postgrau d’Antropologia Forense de la Universitat de Girona.

Perit Judicial en Antropologia Forense i Odontologia Legal i Forense. Consultora externa del Cos de Mossos d´Esquadra. Condecoració amb la Medalla de Bronze amb Distintiu Blau otorgada pel Cos de Mossos d´Esquadra al mèrit professional en Antropologia i Odontologia Forense. Col.laboradora científica de la University of Tennessee, la Mercyhurst University i la Smithsonian Institution.

Activitat gratuïta. Cal inscriure-s’hi prèviament al tel. 93 423 21 49 | infomac@gencat.catTel. 93 423 21 49 / infomac@gencat.cat

Museu d´Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc)| Barcelona (Barcelonès)


Twitter
Facebook