Cicle Àgora Ahir Avui. Demos, viure en democràcia

L'exposició DEMOS. Viure en democràcia,  vol posar en contacte directe l'origen de la nostra democràcia amb la contemporaneïtat. Una mostra d'arqueologia que de ben segur convida a la reflexió i al debat.

Aquest projecte pretén conceptualitzar i connectar, amb una línia d’actualitat, l’origen de la democràcia amb la realitat de la democràcia actual, articulant una vinculació entre el passat i el present per a prospectar el futur.

L’exposició està centrada al voltant de la democràcia atenenca, que va perdurar des de les reformes de Clístenes al 509 a.C. fins a la supremacia macedònia el 322 a. C. Uns 180 anys d’un model que aporta com a novetat la participació i control sobre els governants. Encara avui, continuem fer servir un terme i una forma d’organització inspirada en aquest sistema.

Està estructurada en la descripció de quatre casos, centrats en: Temístocles, Antígona, Lisístrata i Sòcrates com a referents de debat dels conceptes de l’ostracisme, de la legalitat versus legitimitat, de la unió pacífica del poble i de la concepció intransigent de la Llei respectivament. A l’espai àgora, situat al centre, un audiovisual mostrarà una correlació entre els casos de la Grècia clàssica i situacions d’actualitat.

La Fundació L’Alternativa col·labora amb la dinamització d’aquesta exposició mitjançant la realització de 4 col·loquis que aporten actualitat als plantejaments clàssics de democràcia. 


Privació de l’exercici dels drets a la ciutadania: la llei mordassa

Presentació i moderació a càrrec de Núria Lozano (responsable de l’Àrea Social d’EUiA)

Entra

2.0 i tecnopolítica... democratització de la democràcia?

Presentació a càrrec Eva Balart responsable de l’àrea de comunicació d’EUiA.

Entra

El poder del poble. República Catalana

En aquest marc volem comptar amb la presència del professor Josep Fontana per que ens faci una ponència marc sobre Catalunya com a nació i ens polític, i posteriorment convidar a 4 ponents de diferents partits i cultures polítiques a debatre al voltant de la idea de la República Catalana.

Entra

Democràcia i repressió. Any Neus Català: dones en lluita

Conferència a càrrec de Lorena Vicioso (diputada d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya); Andreu Mayayo (catedràtic d’Història Contemporània de la UB); Elisenda Berenguer (historiadora i biògrafa de Neus Català).

Entra