La Roca dels Moros de Cogul i la gestió del patrimoni rupestre a Catalunya

22 d’octubre de 2015 a les 19.30 h.

Conferència  a càrrec de Josep Castells, cap de la Secció d’Informació i Estudis del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura, dins del cicle Art Rupestre Patrimoni Mundial a Catalunya

Amb la documentació exhaustiva de les pintures rupestres de Cogul l’any 1985 s’inicia el Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya. Els quatre eixos principals d’aquest projecte són:  1- La documentació 2- La protecció  3- Els projectes de recerca  i 4- La difusió.

Aquest darrer apartat estructurarà una xarxa de conjunts de pintures rupestres visitables en funció de la seva situació geogràfica i de les característiques tipològiques de les pintures.  També impulsarà dos Centre d’Interpretació d’Art Rupestre, el “Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de l’Ermita “ a Ulldecona i el de “La Roca dels Moros del Cogul” a el Cogul, que a més de tractar extensament les pintures dels abrics d’Ermites i de la Roca dels Moros de Cogul, contemplaran àmpliament la resta de conjunts rupestres de cada un dels seus  territoris en el marc comú de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica.

Posteriorment i a iniciativa municipal, s’afegirà a l’estructura de Centres d’Interpretació el de “Les Muntanyes de Prades “ a Montblanc.

La primera proposta de creació del  Centre d’Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul te lloc l’any 1990 i l’execució de la construcció de la 1ª fase finalitza el 2010. Aquest llarg procés ha comptat amb múltiples gestions i variades actuacions entre les que cal destacar per la seva transcendència, la recuperació de la lectura de les pintures realitzada l’any 2008.

En el marc del projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya, la gestió de tots els conjunts amb pintures es porta a terme com una actuació integral a partir de cinc línies de treball, 1- documentació exhaustiva dels conjunts pictòrics, 2- actuacions preventives contra incendis, 3- regulació del lliure accés mitjançant tancaments de protecció, 4- instal·lació de plafons informatius a cada un dels abrics amb pintures i la organització de visites concertades i 5- la recuperació i conservació dels motius pintats.

 

Activitat gratuïta. Aforament limitat, cal inscriure-s’hi prèviament al tel. 93 423 21 49 | infomac@gencat.cat

Museu d´Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc)| Barcelona (Barcelonès)


Twitter
Facebook