Les joies del CASC, sota l'aigua

Dia Internacional dels Museus

Calibrador de bales

Es tracta d’un calibrador de bales format per un joc de 12 cercles concèntrics de diàmetre decreixent, cadascun amb el calibre de la bala a la qual correspon gravat a la part inferior del cercle. L’instrument serveix per mesurar el calibre de les bales de canó, fent passar les bales pels forats circulars de l’instrument.

Procedeix del derelicte Deltebre I, excavat pel Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya entre els anys 2009 i 2016 Es tracta d’un vaixell britànic enfonsat el 1813, en el context de la Guerra del Francès, a la desembocadura del riu Ebre. El vaixell va embarrancar mentre transportava munició (bales de mosquet, bales de canó de diferent tipus i calibre, bombes de morter, pólvora).

Formava part d’una comboi de la flota aliada (anglesos, espanyols i sicilians), que van salpar d’Alacant per realitzar un atac a les tropes franceses a Tarragona, que assetjaven la ciutat. Un cop en retirada diversos vaixells d’aquesta flota van embarrancar prop de la desembocadura de l’Ebre. Part de l’esquadra va participar en les operacions de rescat i n’aconseguiren salvar la majoria, però 5 van restar sota les nostres aigües, sent el Deltebre I un d’aquests vaixells.

Fitxa tècnica

  • Cronologia: 1813
  • Període: Contemporani
  • Material: LLautó
  • Procedència: Derelicte Deltebre I (Deltebre, Baix Ebre)
  • Ubicació actual: Magatzems del MAC-CASC

Twitter
Facebook