Ullastret

Home / Seus / Ullastret / Presentació / El Govern declara bé cultural d'interès nacional el conjunt ibèric d'Ullastret

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el conjunt ibèric d'Ullastret

És l’espai patrimonial d’època ibèrica (segles VI-I aC.) més rellevant i emblemàtic dels que fins avui es coneixen a Catalunya

ULLASTRET 94

El Govern ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el conjunt d’Ullastret, en els termes municipals d’Ullastret, Serra de Daró i Fontanilles (Baix Empordà), i delimitar el seu entorn de protecció. Es tracta de l’espai patrimonial d’època ibèrica (segles VI-I aC.) més rellevant i emblemàtic dels que fins avui es coneixen a Catalunya. 

Els dos poblats més grans que conformen aquest conjunt, el Puig de Sant Andreu i l’Illa d’en Reixac, constitueixen l’única ciutat ibèrica ben coneguda i excavada a Catalunya i un dels jaciments indígenes d’època protohistòrica més importants del Mediterrani Occidental. 

Les muralles són dos dels exemples més importants de fortificacions protohistòriques d’aquesta àrea. Els dos hàbitats es poden considerar una autèntica ciutat, capital del territori de la tribu ibèrica dels indigets, que s’estendria des de l’Albera fins al riu Tordera, i que va conviure amb les colònies gregues d’Empúries i Roses. 

El conjunt es troba en una zona fàcilment accessible i presenta un alt potencial per ser visitable. L’interès historicoarqueològic de la zona, que inclou una densa xarxa de jaciments interrelacionats des d’un punt de vista funcional (nuclis de primer ordre, petits hàbitats, necròpolis, pedreres, tallers, xarxa de camins, etc.), queda palès en l’extensa recerca i bibliografia que ha generat. 

El sistema d’ocupació i explotació del territori en època ibèrica va assolir un moment àlgid de creixement durant els primers anys del segle IV aC, i una fase d’intensa activitat constructiva al voltant de l’any 300 aC. La presència romana i la nova situació sociopolítica posterior a la Segona Guerra Púnica va comportar el seu abandonament a començaments del segle II aC.

Nota de premsa 16.04.2014

  • Currently 5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 5/5 (1 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

MAC Ullastret

Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret
Tel. 972 17 90 58
Fax 972 17 92 46
macullastret.cultura@gencat.cat

+ info

EQUIP HUMÀ

Ullastret als mitjans

 

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el conjunt ibèric d'Ullastret