Ullastret

Home / Seus / Ullastret / Notícies / La reconstrucció en 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret a Cleveland i Bologna

La reconstrucció en 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret, convidada als congressos internacionals de Cleveland i Bologna

  • Museums and the Web és un congrés sobre patrimoni i tecnologia, celebrat del 19 al 22 d’abril, a Cleveland (EUA) i en el que hi ha participat 331 institucions  procedents de 25 països
  • La conferència internacional Kainua, sobre l’estudi arqueològic de les ciutats a l’antiguitat, organitzada per la Universitat de Bologna i patrocinada per la Unesco, es va celebrar entre el 18 i el 21 d’abril
Bologna 2B

La reconstrucció virtual en 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret, realitzada en el marc del programa Patrimoni en Acció del Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, ha estat convidada a participar en el congrés de patrimoni i tecnologia Museums and the Web, a Cleveland, i a la conferència internacional Kainua, a Bologna, sobre l’estudi arqueològic de les ciutats de l’antiguitat.

Museums and the Web és un congrés sobre patrimoni i tecnologia celebrat entre el 19 i el 22 d’abril a Cleveland (EUA)  i en el que hi ha participat 331 institucions procedents de 25 països del món, entre les quals destaquen institucions com el British Museum, el Van Gogh Museum, el Metropolitan Museum, el MoMA, la J. Paul Getty Trust, l’Art Institut of Chicago i la Smithsonian Institution.

Bologna 4B

El comitè internacional d’aquest prestigiós congrés va seleccionar la reconstrucció en 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret com una de les propostes a incorporar al programa en l’apartat de Demonstrations on, en un estand, es va presentar el procés de creació del 3D i amb la instal·lació d’unes ulleres de realitat virtual es va realitzar una demostració als assistents.

Enguany és la primera edició d’aquest congrés en què s’han presentat projectes de realitat virtual i per aquest nou apartat han passat les experiències que han portat a terme el British Museum, el US Holocaust Memorial Museum, la Stanford University i la Brighton University, així com la reconstrucció virtual en 3D del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret.

El projecte de reconstrucció en 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret també ha participat a la conferència internacional Kainua 2017 sobre l’estudi arqueològic de les ciutats de l’antiguitat, organitzada per la Universitat de Bologna i patrocinada per la UNESCO. Ullastret ha participat amb la presentació d’una ponència en la qual es detalla el procés de reconstrucció virtual en 3D així com les aplicacions desenvolupades per al gran públic a partir d’aquesta reconstrucció: una sala immersiva i una experiència de realitat virtual per a ulleres HTC Vive. La ponència serà publicada en la revista Archeologia e Calcolatori del Consiglio Nazionale delle Ricerche d’Itàlia.

 A  Catalunya el projecte també ha estat presentat recentment a la Setmana Digital de Vic (EweekVic), organitzada per la Universitat de Vic, el dia 26 d’abril amb un estand on es va poder experimentar amb les ulleres de realitat virtual.

El projecte 3D Ullastret, desenvolupat pels equips d’arqueòlegs del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret i d’innovació de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, permet al visitant viure l’experiència de recórrer els carrers d’una ciutat ibèrica de fa més de 2200 anys, reproduïda amb tot el rigor científic en la part arqueològica i pel màxim realisme en la presentació visual. Des de l’estiu passat, el visitant també pot viure l’experiència i entendre com va ser aquesta ciutat ibèrica a la sala immersiva habilitada in situ en el jaciment d’Ullastret.

Més informació a:

Sobre el projecte 3D d’Ullastret:

http://patrimoni.gencat.cat/ca/histories/ullastret-3d-caminar-una-ciutat-iberica-de-fa-2000-anys

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!