Ullastret

Home / Seus / Ullastret / Activitats / Dia Internacional dels Museus

Comparteix: 

Dia Internacional dels Museus

El 18 de maig al MAC Ullastret celebrem la gran festa dels Museus!

dia-internacional-museus-2015.jpg_220905572

La JOIA de 2015 és el Crani 4942/4943

crani retallat amb clau reduida

Matèria: os i ferro

Cronologia: s. III-II aC

Procedència: Puig de Sant Andreu, Ullastret.

Ubicació: Exposició temporal MAC-Ullastret “Els caps tallats d’Ullastret. Violència i ritual al món iber” 15/11/2014 31/5/2015

Visita Comentada a la "Joia del Museu"
  • Dia: 17 de maig de 2015
  • Lloc: MAC - Ullastret | Exposició "Els caps tallats d'Ullastret"
  • Hora: 12:00 h 

Aquest crani correspon a un home jove, amb una edat compresa entre 16 i 18 anys. El maxil·lar és prominent, amb les dents lleugerament mal col·locades. Encara no li havien sortit tos els queixals. També patia una càries. En l’esmalt dels ullals hi ha rastres d’un desequilibri nutricional sofert durant la infància, cap als quatre anys, per mancances en la dieta o per alguna malaltia. Conserva el clau amb el qual va ser fixat a un suport de fusta, un cop separat de la resta del cos. Es va descobrir l’any 2012 en el transcurs d’una excavació arqueològica a la ciutat ibèrica d’Ullastret i, a dia d’avui, és el crani enclavat més íntegre localitzat a Europa. 

La troballa de restes cranials humanes als jaciments ibers d’Ullastret es documenta de manera reiterada des de l’inici de les excavacions a meitats del segle XX. No obstant, els descobriments realitzats aquests darrers anys ens permeten obtenir nombroses dades a partir de la recerca més avançada basada en la diagnosi per la imatge i en els estudis bioarqueològics (ADN, isòtops, etc.). 

La interpretació d’aquesta troballa s’ha de relacionar amb el ritual d’exhibició de caps tallats com a trofeus de guerra descrit per alguns autors clàssics com Posidoni d’Apamea en relació a les poblacions celtes de la Gàl·lia meridional.    

El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment mundial organitzat anualment per l’ICOM.