Girona

EN BONES MANS

Actualment .......

IMG_9086

Des del laboratori de restauració es preparen els objectes que formaran part de l’exposició del Geni culinari. Alguns d’ells corresponen a atuells ceràmics, que no han estat mai exposats, i cal revisar-ne l’estat de conservació atès que foren restaurats d’antic.

La seva procedència és diversa (Agullana, Anglès, Bordils, entre d’altres) i són representatives d’una àmplia cronologia (del període Neolític fins l’Ibèric).

Durant el mes de desembre de 2016

foto 1
foto recreacio crani

Aquest Os de les Cavernes trobat a la Cova dels Ermitons de Sales de Llierca (Alta Garrotxa), s'exposarà a les sales del Museu d'Arqueologia de Girona. Per fer-ho però, cal fer una restauració detallada, eliminant aquells materials emprats en la darrera restauració, que dificulten la visualització de tots els seus ossos, i poder així entendre i recrear com era el crani d'un ós de les cavernes del paleolític (dibuix).

Per informació més detallada:

Ursus spelaeus.pdf 652,19 kB
Ermitons.pdf 563,48 kB

Durant el mes de novembre de 2016 .......

besalu2

L'any 1960 es va portar a terme una excavació arqueològica a la vil·la romana de Can Ring, situada als afores de Besalú, que havia estat descoberta tot just un any abans. Durant els treballs, dirigits per Marta Corominas -filla de l'il·lustre Dr. J.M. Corominas- es van recuperar diversos materials, entre els que destacaven nombrosos fragments de pintura mural que originalment decoraven les parets de la part residencial de la vil·la.

A partir del 2017, i gràcies a la restauració feta als laboratoris del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona, algunes de les pintures de Can Ring es podran veure de manera permanent a l'Espai Besalú, un centre d'interpretació sobre l'origen i història d'aquesta població garrotxina.

Per informació més detallada:

Durant el mes d'octubre de 2016......

Acabant-cràter

La Laura Lara, restauradora del MAC-Girona, està donant els últims retocs a un cràter de figures roges de finals del s. V aC del jaciment de Mas Castellar de Pontós que forma part de la col·lecció permanent del Museu. Ja la podeu veure a l'exposició "El vi grec. De l'antiguitat als cellers catalans actuals", del MAC-Barcelona!

Breu descripció de la peça:

Crater àtic de figures roges, Mas Castellar (Pontós)

f. s V aC,  Ceràmica, a torn, i envernissada

Durant la campanya d’excavacions de l’any 2001, del jaciment ibèric de Mas Castellar de Pontòs, a l’interior d’una sitja es va trobar una gran quantitat de peces de ceràmica de figures roges que procedien totes elles de la mateixa peça.

L’estudi de la mateixa va permetre conèixer que va ser adquirida per un iber a la veïna colònia grega d’Emporion, com a mostra d’exhaltació i prestigi del seu propietari. A més, es sap que la família propietària d’aquesta peça, que gaudia d’un nivell social i adquisitiu alt, després de l’incendi al seu habitatge, van llençar la runa amb les vaixelles trencades a l’interior d’una sitja.

Després d’un complex procés de restauració de 115 fragments diferents, es va poder observar com aquesta peça de ceràmica mostrava una sèrie d’escenes amb personatges mitològics. Per una banda hi podem veure homes nus amb corones vegetals al cap i portant torxes, participant de la celebració nocturna del Komos (la processó ritual en honor al déu Dionís). També hi apareixen tres joves parlant, amb una cinta al cap i tapant el seu cos nu amb un himatió (túnica). La peça s’atribueix tant al taller de Cleofon (en el cas de les escenes) com al del pintor de Pothos (pel seu estil).

Per informació més detallada: