Girona
Comparteix: 

Gerunda romana

Gerunda romana

La creació d'una nova ciutat

Els Serveis Educatius del MAC i la comunitat educativa de Girona hem unit els nostres coneixements per oferir-vos aquesta activitat que té una doble vessant. D’una banda, l’alumnat té la possibilitat de realitzar el taller Com era una ciutat romana com Gerunda?, centrat en la creació i fundació d’una ciutat romana, partint de l’exemple de Gerunda, com un bon referent per parlar i descobrir les ciutats romanes en general. D’altra banda, el seguiment d’una visita per la ciutat, Descobrint la Girona Romana, en la que els alumnes descobriran les restes encara visibles del que va ser aquesta ciutat en aquella època.

Recordem que l’aparició de la civilització romana en el nostre territori va suposar una transformació important de la societat a tots els nivells. Les ciutats es transformen en el nucli vertebrador de la seva organització. Per dominar el territori, els romans van necessitar una extensa xarxa viària. Precisament, amb l’objectiu de controlar el camí nord-sud, per on passava la Via Heràclea -més endavant la Via Augusta- el gran eix de comunicació entre Hispània, les Gàl·lies i Itàlia, neix al primer terç del segle I aC, una ciutat de nova planta: Gerunda. Amb el pas del temps, Girona, com totes les ciutats, ha estat en constant evolució, però encara hi queden restes dels seus orígens, i molt especialment, testimonis materials d’aquella època, alguns d’ells exposats en el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona.

Taller com era una ciutat romana

Així doncs, posem a les vostres mans una eina singular com a recolzament al coneixement i sensibilitat de l’alumnat envers a aquest període tan significatiu del nostre passat. Les activitats proposades al taller i a l’itinerari per la Gerunda romana faran que alumnat i professorat experimentin d’una manera innovadora i activa la història

Seguint les darreres teories sobre l'aprenentatge, presentem les activitats de forma oberta per tal que l'alumnat vagi investigant i resolent un enigma previ:

Com era Gerunda? 

Les activitats inclouen la recerca d’informació en diversos suports, el treball de camp, l'ús de les TIC, el desenvolupament de l’autonomia personal, la presa de decisions individual i en grup i la posada en comú de resultats. 

Les activitats d’ensenyament-aprenentatge s’emmarquen en el currículum de les següents matèries d’ESO, segons el Decret 147/2007 de la Conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya de 26 de juny on s’estableix el curriculum de l’Educació Secundària per a Catalunya.

 • Ciències socials, geografia i història      
 • Matemàtiques                     
 • Tecnologies        
 • Cultura clàssica
 • Llatí
 • Història i cultura de les religions
 • Ciències Experimentals
nota

Segons aquest mateix currículum, aquesta activitat s’adreça a l’alumnat de 1er cicle d’ESO, si bé per la característica de les activitats en sí i de les propostes de treball pot contemplar-se per a altres nivells. 

Informació i reserves:
Lada Servitja
Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona
Tel. 972 20 26 32 | 972 20 46 37
mailto:lservitja@gencat.cat

Aquest material s’ha elaborat en el marc del grup de treball MAC-Girona: Gerunda romana del Pla de Formació de la zona del Gironès.

Crèdits

Les persones i les institucions que han fet possible el projecte educatiu Gerunda romana. La construcció d'una nova ciutat

 • Currently 4 out of 5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Rating: 4/5 (5 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comentaris

Els comentaris enviats seran revisats abans de la seva publicació

Connexió amb altres matèries

Treballa altres matèries a través de la Gerunda romana