Girona

Home / Seus / Girona / Exposicions temporals

Comparteix: 

Exposicions temporals

El geni culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina
DSC_5364

La seu de Girona del Museu d'Arqueologia de Catalunya ofereix aquesta exposició que té com a objectiu mostrar les restes arqueològiques des de la perspectiva culinària. 

L'alimentació és un tema que desperta cada cop més l'interès de la societat, tant pel que fa a la qualitat del que mengem com a la creativitat gastronòmica i al component identitari de la nostra cuina, que es manifesta especialment en la revifada i la recuperació de la cuina tradicional. D'altra banda, el sector de la cuina i la gastronomia busca constantment nous estímuls per a projectar la seva creativitat o oferir nous productes, i cada cop es fixa més en la cuina del passat com a font d'inspiració.

L'arqueologia és l'única manera que tenim per conèixer com es menjava abans de l'aparició dels textos escrits. L'arqueologia recupera una gran quantitat de restes que tenen relació amb aquest àmbit, restes del que van menjar els nostres avantpassats, però també dels estris i atuells que feien servir. Restes que ens parlen de l'origen i de l'evolució de molts plats, d'innovacions que encara marquen la nostra cuina i que de ben segur podran servir d'inspiració per a noves creacions culinàries. 

Del 31 de març al 24 de setembre de 2017

3 Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona)

EXPOSICIÓ GUARDONADA AMB EL PREMI MUSA 2016

La Revista Auriga, l'única publicació en català dedicada a la divulgació del món antic a Catalunya, ha concedit en la XXIV edició dels Premis Auriga, el Premi Musa a la millor exposició sobre el món antic ex aequo amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona per l'exposició temporal "Re-descobrint Centcelles". 

http://goo.gl/E9F8dF

logo expo

Aquesta exposició està coorganitzada amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona i el Museu d’Història de Girona i comissariada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona i el laboratori d’arqueologia i prehistòria de la Universitat de Girona, amb la direcció de Josep M. Nolla i Lluís Palahí.

L’objectiu principal de l’exposició és posar en relleu un conjunt de mosaics figurats d’època romana localitzats a finals del s.XIX i la primera meitat del XX a la masia de can Pau Birol (Girona), S'explica la seva troballa i la història de la seva extracció fins al moment actual i on s’exhibeixen, al mateix temps que es parla de les diferents interpretacions i propostes de la seva ubicació dins la vil·la romana, i el simbolisme de les diferents escenes dels mateixos. Així mateix, per ajudar a la contextualització de la vil·la i els mosaics es mostra com era el territori al voltant de Gerunda amb les vil·les que ara es coneixen d’època baix imperial, i per acostar al visitant les vicissituds sofertes pel mosaic, s’explica els materials que s’utilitzaven per fer els mosaics a fi d’entendre millor les tècniques d’extracció, de restauració i conservació.

Del 8 d'abril a l'11 de setembre de 2016 

La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica
banderola web2

El Museu d’Arqueologia de Catalunya - Girona, Monestir de Sant Pere de Galligants de Girona mostra més de 300 objectes de 19 museus catalans en una exposició que resumeix 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria. Per primera vegada presenta una síntesi de les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya. Aquesta exposició vol ser una via d’aproximació al nostre passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort.

"La fi és el principi" ha estat organitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya a través de l’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya.

Del 16 d'octubre de 2015 al 10 de gener de 2016

100 anys d'excavacions a la muntanya de Sant Julià de Ramis

Exposició itinerant al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona (monestir de Sant Pere de Galligants) en motiu de la celebració del Centenari de les  Excavacions Arqueològiques a la Muntanya de Sant Julià de Ramis  

Excavació poblat 2008

Del 5 de juny al 30 de setembre de 2015

         

ELS IAPODES. Un poble desconegut. Col·leccions del Museu Arqueològic de Zagreb
Del 3 d'octubre de 2014 a l'1 de març de 2015

200 objectes excepcionals del Museu Arqueològic de Zagreb (Croàcia), s'exposen per primera vegada a Catalunya. 

L’exposició és la primera d’un parell d’exposicions que es portaran a terme sota el títol genèric “Ibers, Gals, Iapodes: tres cultures de l’edat del Ferro de l’Europa mediterrània”.

Aquestes exposicions, fruit de la col·laboració conjunta d’Ullastret i Girona, dues seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya (Agència Catalana de Patrimoni Cultural), del Musée Henri Prades i del Museu de Zagreb, es desenvolupen sota el marc del projecte europeu ArCAFE.

Deltebre I. La història d'un naufragi

14 de març a 22 de juny de 2014

Una exposició que aproparà el públic a una història real, a través d’un jaciment singular, excavat i estudiat per l’arqueologia subaquàtica.

Deltebre-I.-La-historia-d-un-naufragi_medium

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona acull l’exposició “Deltebre I. Història d’un naufragi” fins al diumenge 22 de juny. Concebuda com a itinerant, aquesta mostra ens explica la història de Deltebre I, un vaixell de transport militar de l’armada anglesa procedent d’Alacant, enfonsat a la desembocadura de l’Ebre l'estiu de 1813, durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès.

El Somni

Del 6 de setembre al 3 de novembre de 2013 

MEDIAPRO presenta l'exposició El Somni en el marc incomparable del monestir romànic de Sant Pere de Galligants, seu del MAC Girona.

Una òpera en dotze plats, un banquet en dotze actes. Música, poesia, gastronomia, pintura, òpera... s’uneixen en aquesta obra per configurar una experiència artística única i inèdita que abasta totes les branques de la creació artística i implica els més grans creadors actuals. 

El-Somni_medium
De la Mediterrània als Andes

Del 25 de setembre al 30 de novembre de 2008

El Museu d’Arqueologia de Catalunya - Girona, Monestir de Sant Pere de Galligants de Girona mostra un recull peces tradicionals de les dues cultures i explica el lligam entre els indígenes del Perú i els seus conquistadors.

De-la-Mediterrania-als-Andes-4_imagelarge

La proposta vol remarcar els llaços culturals que existeixen entre els dos pobles, a través de 144 peces que expressen la simbologia de cadascun. Des de verges a vestits tradicionals, passant per pintures o elements ornamentals, els objectes expliquen la influència de la cultura mediterrània sobre el poble andí