Empúries

Home / Seus / Empúries / Activitats / Dia Internacional dels Museus

Comparteix: 

Dia Internacional dels Museus

dim_medium

El 18 de maig celebrem la gran festa dels Museus!  El MAC Empúries us convida a descobrir i/o redescobrir el bressol de la nostra cultura on hi visqueren, ibers, grecs i romans. Com cada any,amb motiu del Dia Internacional dels Museus destaquem una de les peces incloses en l’exposició permanent. Aquest any hem programat també una visita als jardins d'Empúries i un taller d'ungüents i una exposició del tresor de denaris que es va localitzar a la ciutat romana l'estiu del 2016.

La JOIA del 2017 es un TRESORET DE DENARIS DE PLATA

 • Matèria: plata
 • Cronologia: 74 aC.
 • Procedència: Ciutat romana d'Empúries
 • Ubicació: al museu del MAC-Empúries del 18 al 31 de maig. Entrada gratuita amb l'entrada al jaciment
denarii

Aquest tresor fou trobat l’any 2016 durant la campanya d’excavacions realitzades a l’ínsula 30 de la ciutat romana d’Empúries. Les monedes s’amagaven a l’interior d’un petit recipient de terrissa enterrat en un nivell que, estratigràficament, es relaciona amb el període fundacional de la ciutat romana durant la primera meitat del segle I aC i amb l’ocupació d’aquest sector de la ínsula 30 per una domus d’atri i altres espais oberts annexos.

Està format per 200 denaris, el més modern del qual correspon a l’emissió de C. Postumius, feta a la seca de Roma l’any 74 aC. L’absència de dracmes de plata d’Emporion o d’altres emissions ibèriques assenyala la voluntat del propietari per seleccionar únicament denaris romans i rebutjar les monedes locals. Tant la selecció com la composició del tresor, amb un predomini clar de les emissions situades entre els anys 89-75 aC, així com també el fet que la majoria de monedes s’encunyaren al taller de Roma podria indicar que ja va arribar format d’Itàlia o, si fem cas d’algunes poques emissions de l’àrea de Narbona, haver-se completat al sud de la Gàl·lia.

La JOIA del 2016 és la PÈLICA ÀTICA DE FIGURES ROGES

 • Matèria: ceràmica
 • Cronologia: inicis del segle IV aC
 • Procedència: Ciutat grega d'Empúries
 • Ubicació: Museu (a partir del 18 de maig 2016)
Peliké_Díptic

Gran vas de ceràmica àtica de figures roges, procedent d’Empúries (antiga col·lecció Alfaràs). Es desconeix el context de la troballa, però possiblement havia format part de l’aixovar funerari d’una tomba grega d’Empòrion. La seva forma és la d’una pèlica, que servia per a contenir líquids i, especialment, el vi. Es conserva incompleta, tot i que va ser possible reconstruir-la i, recentment, ha estat objecte d’una nova restauració.

Malgrat l’estat parcial de conservació i el deteriorament de la seva decoració, aquesta peça destaca sobretot per la iconografia representada. L’escena de la cara principal (A) se ha interpretat com la celebració del triomf d’un cor en un concurs de ditirambes o composicions líriques, com el que tenia lloc en el festival atenenc de les Targèlies. Altres opinions, però, prefereixen veure una representació al·legòrica, més genèrica, de la victòria coral dedicada a Dionís. La imatge està centrada per un gran trípode sobre una columna d’acants, entre figures femenines alades, dues de les quals s’identifiquen amb Higea (salut) i Niké (victòria), per inscripcions fetes amb pintura blanca, avui molt perdudes. A cada banda,  presidien les figures de Dionís, amb el tirs, i Apol·lo, amb la cítara, com a déus protectors del teatre i la música.  Completaven la decoració diverses figures de sàtirs i mènades, aquestes sostenint de vegades una màscara teatral i identificades amb inscripcions com a al·legories de Paidia (joc), Galene (calma), Talia (festa) o Comodia (comèdia).

En contrast, la cara posterior (B) mostra el resultat ben divers d’una altra celebració mitològica, les noces de Pirítous i Hipodamia, que provocaren la lluita de centaures i làpites.  

Imatge en 3D

Consulta el fulletó

La JOIA del 2015 és L'ARA DEL GALL

 • Matèria: obra amb enlluit de calç i pintat
 • Cronologia: segle I dC
 • Procedència: Ciutat romana d’Empúries
 • Ubicació: Museu
1b

Es tracta d'un altar pintat, trobat en l’excavació del jardí d’un peristil de la casa 2B de la ciutat romana d’Emporiae, l’any 1956.El suport original de l’ara, que resta in situ, era fet d’obra, revestit de morter de calç i pintat.La pintura es va arrencar, es va col·locar en un suport nou i actualment s’exposa a la sala del museu.

L’ara està formada per un cos central cúbic que es recolza sobre dos sòcols esglaonats. Aquest cos suporta una part superior que simula una teulada. Sobre les quatre cares del cos central hi havia els motius principals. A la cara frontal podem observar un gall. Mentre que les cares laterals tenen pintats els cossos enroscats de dues serps, que conflueixen a l’altra cara, on hi ha un kantharos metàl·lic al centre. Del seu interior en sobresurt una pinya, a prop de la qual hi ha els dos caps de les serps, creant un efecte de simetria. El fons de color cru es completa, a la part superior, amb garlandes verdes amb fruits vermells i a les cantonades de baix amb motius vegetals.

Aquesta ara estava destinada al culte domèstic i, amb les ofrenes que s’hi feien durant les festivitats, es potenciava l’aspecte reproductiu, de la vida i de la multiplicació, expressat amb la pinya. El gall es relaciona amb Mercuri.

Consulta el fulletó en 3D: 

La JOIA del 2014 és una GERRA AMB SÍMBOLS AL·LUSIUS AL CULTE DE SABACI 

 • Matèria: ceràmica
 • Cronologia: segle II dC
 • Procedència: Ciutat romana d’Empúries
 • Ubicació: Museu
Vas Sabaci web

El que fa que aquesta peça sigui excepcional és la decoració feta amb diverses figuretes d’argila aplicades sobre la paret externa del vas. Forma dues composicions idèntiques, una a cada banda, que ocupen la meitat superior. Hi ha cinc elements simbòlics diferents que representen un sol radiat, un creixent lunar, una salamandra, un gripau i una serp.

Vasos vinculats al culte dedicat a Sabaci, una divinitat d’origen traci, que a través de Grècia es van estendre a Roma. Hi ha d’altres objectes vinculats a aquest culte, com les mans pantees o plaques metàl·liques amb relleus com les que s’exposen a la seu de Girona del Museu d’Arqueologia de Catalunya,  també procedents d’Empúries.

Es tracta d’un culte mistèric i iniciàtic, en el que es realitzaven trobades i banquets, on tenien lloc unes bodes simbòliques entre l’iniciat i el déu, que procuraven la resurrecció i prometien la felicitat per a la vida en el Més Enllà.

El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment mundial organitzat anualment per l’ICOM.