Empúries
visita ciutat romana
conf. quim trem

Aquesta segona setmana hem fet gran número d’activitats, i l’excavació ha continuat avançant. Després d’uns dies d’acostumar-nos al ritme de treball, la segona setmana sempre passa molt més ràpida.

Dilluns a la tarda varem fer la visita a la ciutat romana, acompanyats per en Pere Castanyer,  visitàrem la muralla sud i el fòrum. Les cases romanes les varem veure el dimarts amb la Marta Santos, després d’una explicació de l’evolució de les estructures domèstiques d’Empúries.

Conf. Albert Ribera

La tarda de dimecres es va dedicar a la neteja de material, siglatge i classificació, mentre que un dels grups va treballar a l’excavació. Cal sempre disposar de més temps per a poder gestionar tot el material de l’excavació i, sovint, no hi ha prou amb l’estona de treball diari al laboratori.

La tarda de dijous teníem de nou conferència, la d’en Quim Tremoleda, sobre la producció ceràmica, tant a l’àmbit urbà com al territori. En la conferència es va fer una revisió dels diferents tipus de forns ceràmics, de les diverses produccions, de la seva presència a la ciutat romana d’Empúries, de la seva distribució en el territori...

El divendres ens va acompanyar l’Albert Ribera, arqueòleg del SIAM de l’Ajuntament de València, que ens va parlar del projecte d’excavacions que està duent a terme a Pompeia.

La seva exposició es va centrar en la descoberta d’un antic barri de perfumistes, situat a la Casa d’Ariadna i els edificis adjacents, en les estructures productives (dipòsits, premses...) i en les evidències per a la seva identificació.

Finalment, dissabte varem anar d’excursió... aquest cop a la Ciutadella de Roses i a Sant Pere de Rodes. Durant tot el dia ens va acompanyar l’Anna Mª Puig, arqueòloga i gran coneixedora de tots dos jaciments. El matí a la Ciutadella va passar molt ràpid, del barri hel·lenístic, a les restes tardoromanes, medievals i modernes... va ser un viatge en el temps sense sortir del recinte! A la tarda, cap a Sant Pere de Rodes, fent parada al poblat medieval de la Santa Creu de Rodes, en el que han anat avançat les excavacions. Va ser un complert i magnífic dia!

Roses vista
amfiteatre d'Arles

Dissabte 21 dejuliol al matí, varem deixar Empúries per a trobar-nos amb la ciutat d’Arles. El dia va començar amb la visita al museu arqueològic on ens acollí Alain Genot, arqueòleg del Musée Départamental d’Arles Antique.

Després de presentar-nos el museu i el seu funcionament, ens va parlar de la història d’Arles servint-se de les maquetes i plànols que formen part de l’exposició permanent. Tot seguit, varem tenir la oportunitat d’entrar a les “entranyes” del museu per tal de poder visitar les diferents sales de treball: els laboratoris, la sala de restauració de mosaics, les sales de rentat de ceràmica i, també, els magatzems. D’aquesta forma ens adonarem de la riquesa de materials arqueològics procedents d’aquesta ciutat romana així com també de les dificultats per al seu emmagatzematge. Alain Genot va insistir en la importància de mantenir els magatzems en ordre i en la necessitat de rigor en la classificació de les peces. Finalment, poguérem passar una mica més de temps en les sales d’exposició i apreciar els mosaics, estàtues, sarcòfags, ceràmica... que formen part de la col·lecció del museu.

grup al Musée d'Arles

Durant la tarda, varem poder aprofitar el temps lliure per a visitar els diferents monuments antics que formen part del paisatge de la vila.

Escrit per Rebecca.

Ullastret 2

Els caps de setmana del curs els aprofitem per conèixer alguns jaciments arqueològics i conjunts històrics propers. El passat dissabte al matí varem visitar la ciutat ibèrica d’Ullastret (Baix Empordà), que és també una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Acompanyats per la seva directora, Aurora Martin, varem recórrer les muralles i les restes de la ciutat, tot descobrint els punts més importants d’un jaciment que encara avui s’excava.

A la tarda vàrem visitar la ciutat de Girona. Vàrem començar pel MAC-Girona que té una interessant col·lecció d’arqueologia de les comarques de Girona que va des de la prehistòria fins al període medieval. El monestir de Sant Pere de Galligants es converteix en un excepcional marc per a acollir el museu. Un cop finalitzada la visita al museu varem caminar pels carrers de la ciutat de Girona i visitàrem les seves muralles, la catedral o el barri jueu.

Ullastret 1
Girona
rebuda curs

La segona de les sortides que hem fet durant el curs ens ha portat a la ciutat francesa de Narbona. Allà ens van rebre Corinne Sanchez, investigadora del CNRS, i Dominique Moulis, conservador del patrimoni de la ciutat de Narbona. Després de veure les restes de la Via Domitia, que travessava la ciutat antiga, varem començar la jornada amb una xerrada molt aclaridora sobre les diverses excavacions que s’han realitzat en els darrers anys i que els han permès conèixer l’evolució i característiques de la trama urbana de Narbo Martius. El matí va acabar amb la visita al museu arqueològic on es conserven entre d’altres importants restes, les pintures procedents de les luxoses domus romanes dels Clots de la Lombarde, situades en un barri perifèric de la ciutat antiga.

Via Domitia
conferencia Narbona

Després de dinar els nostres entrepans varem poder recórrer els corredors subterranis del magnífic horreum d’època romana situat a prop de la zona on s’ubicaria l’antic fòrum de la ciutat. Va ser una experiència inoblidable! Tot seguit varem visitar el sector  dels Clots de la Lombarde, amb restes de diverses domus romanes i d’unes termes. En aquesta zona es va sobreposar durant l’antiguitat tardana una església basilical a la qual pertanyen diversos enterraments en sarcòfags de pedra molt similars als que veiem a Empúries. També varem poder veure una restitució virtual d’una de les domus d’aquest sector. Finalment, tinguérem l’oportunitat de visitar les excavacions actualment en curs a l’àrea portuària de l’antiga ciutat de Narbona.

visita als Clots de la Lombarde
grup Clots de la Lombarde

Enllaços relacionats: www.mairie-narbonne.fr/node/1370/redirect | www.archeophile.com/rw-bibliographie-sanchez.htm | www.wiki-narbonne.fr/index.php?title=Dominique_Moulis

Museu d'Arqueologia

Com cada any, el curs d’Empúries es complementa, durant el cap de setmana, amb diverses excursions i visites culturals. La primera excursió, que varem realitzar el dissabte passat, ens va portar a la seu de Girona del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Es tracta d’un museu ubicat dins del monestir romànic de Sant Pere de Galligants. El MAC-Girona presenta una col•lecció de materials arqueològics procedents de diversos jaciments de les comarques gironines que cronològicament va des de la prehistòria fins a l’antiguitat tardana.

Després varem poder visitar l’església de Sant Feliu que conserva diversos sarcòfags paleocristians encastats a les parets del presbiteri. En últim lloc varem completar la visita de Girona amb el Museu de la Catedral on, a més de contemplar el conegut Tapís de la Creació, varem poder accedir al claustre romànic i a l’interior de la catedral, amb una de les naus gòtiques de més grans dimensions.

catedral de Girona

A la tarda varem continuar el dia de visites culturals al jaciment d’Ullastret, que precisament aquell dia, commemorava el 50è aniversari de la fundació del seu museu. En el jaciment ens va rebre l’Aurora Martin, directora del MAC-Ullastret, i ens van acompanyar durant la visita dos arqueòlegs que treballen en el jaciment: Gabriel de Prado i Ferran Codina. Varem fer un recorregut pels diferents sectors de l’oppidum del Puig de Sant Andreu amb una atenció especial a les muralles, les excavacions de la “Zona 14” i els temples de la part alta.

Ullastret

Finalment el dia va culminar amb els parlaments, l’exposició i el documental organitzats en motiu de la celebració del 50è aniversari del museu d’Ullastret.

Han col•laborat en aquesta entrada del blog: Pitu i Puri.

detall d'una flor d'un dels mosaics d'Empúries

Una plataforma de comunicació i de participació on compartir les experiències dels participants del Curs d'Arqueologia d'Empúries

Què és el Curs d'Arqueologia d'Empúries? >
 Què és el Blog del Curs d'Empúries? >
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
detall d'una flor d'un dels mosaics d'Empúries

El Blog del Curs

Una plataforma de comunicació i de participació on compartir les experiències dels participants al curs d'arqueologia.