Empúries

Aquesta primera setmana de curs ha estat molt intensa. S’han iniciat totes les tasques tant al camp com al laboratori. En una excavació, sempre hi ha molta feina a fer i tot era nou per a nosaltres!

Dilluns al matí va ser el primer contacte amb el jaciment, explicació dels sectors d’excavació i neteja per a deixar-ho tot preparar. A la tarda varem fer la visita a la ciutat grega d’Empúries i al Museu, acompanyats per en Joaquim Tremoleda.

Visita C.G.

Dimecres i dijous eren els dies destinats al taller de prospecció, amb l'empresa SOT-Prospecció, primer amb una breu sessió teòrica en la que es va explicar els diferents mètodes de prospecció arqueològica, les seves diferències i utilitats. El dijous va tocar la pràctica, i varem poder utilitzar nosaltres mateixos els aparells. A la tarda era el torn de llegir les dades i obtenir uns primers resultats. Sempre hi ha sorpreses!

SOT_1
SOT_2

Divendres va ser el torn de la primera conferència dels professors convidats. Ens va acompanyar la Dra. Elena Ruíz, directora del Museu del Teatre Romà de Cartagena, i antiga participant del curs d’Empúries. La conferència ens va permetre conèixer la importància de Carthago Nova en època romana i l’evolució dels diversos barris i espais productius i comercials de la ciutat, que quedava oberta al mar.

Conf. Elena Ruiz

El dissabte era el dia de les visites a d’altres jaciments i museus. La visita del matí va ser a Ullastret i ens hi va acompanyar Gabriel de Prado, coordinador del MAC Ullastret. Amb ell varem poder descobrir les muralles de la ciutat, la zona 14, el museu... com sempre una molt bona experiència!

A la tarda cap a Girona! Després de fer una volta per la ciutat, varem poder visitar el MAC Girona el qual s’ubica en el monestir de Sant Pere de Galligants (una joia del romànic!). Ens va guiar en la visita en Ramon Buxó, coordinador del museu i que ens va explicar la història de l’edifici i l’origen de les diverses col·leccions que allà hi trobem.

Visita Ullastret
Visita a Girona

Ahir dimarts un xàfec ens va fer marxar corrent de  l’excavació al matí.  Després d’una estona de treball al laboratori varem poder tornar a la feina i a la tarda ens va visitar el Dr. Josep Maria Nolla, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Girona i gran amic d’Empúries, per a oferir-nos la darrera de les conferències del curs. La seva estreta vinculació amb els cursos d’Empúries es remunta a la seva època d’estudiant i posteriorment va continuar durant molts anys amb el seu treball com a arqueòleg dins de l’equip responsable de les excavacions emporitanes, i també com a conservador del museu.

conf. Nolla

Com a gran coneixedor del món romà al nord-est peninsular va oferir-nos en la seva xerrada una visió general de l’urbanisme romà a l’àrea que ocupa l’actual Catalunya a través de l’estudi de diversos casos com són Iesso (Guissona), Dertosa (Tortosa), Barcino (Barcelona), Baetulo (Badalona) o Gerunda (Girona).

conferència J.M. Macias

Tot seguint amb les conferències previstes per al curs, el divendres a la tarda varem comptar amb la xerrada del Dr. Josep Maria Macias, arqueòleg i investigador de l’Institut d’Arqueologia Clàssica de Catalunya (ICAC). A més dels seus estudis sobre ceramologia i arqueologia de l’Antiguitat Tardana, la seva línia de recerca actual s’inscriu sobretot en l’arqueologia urbana, l’urbanisme i l’arquitectura de l’antiga Tarraco. Podem destacar la seva participació en l’equip de direcció de les excavacions que es realitzen a l’interior de la Catedral de Tarragona, a la recerca d’evidències del temple dedicat al culte imperial que presidia la plaça superior del fòrum provincial de Tarraco.

D’acord amb el tema del curs i amb les estructures que actualment excavem els alumnes a la ciutat romana d’Empúries (sobretot elements hidràulics, dipòsits i clavegueres), la seva xerrada va permetre contrastar-les amb la rica realitat arqueològica de l’antiga Tarraco, on s’han recuperat moltes evidències relacionades amb els serveis urbans d’aquesta important capital romana, la seva evolució i la seva degradació.

http://blogs.sapiens.cat/recercatempleaugust/

www.icac.net/

http://blogs.sapiens.cat/picantpedra/

web blog catedral Tarragona

Dimecres, dins del cicle de conferències del 65è Curs d’Arqueologia d’Empúries, varem tenir ocasió d’assistir a una xerrada impartida pel professor Desiderio Vaquerizo, catedràtic d’Arqueologia a la Universitat de Còrdova.  Especialista, entre d’altres temes, en arqueologia urbana i en el món funerari romà, el professor Vaquerizo és també un actiu defensor del patrimoni arqueològic cordovès. Com a part de la seva tasca universitària, ha coordinat diversos congressos, monografies, exposicions, així com el màster interuniversitari d’arqueologia organitzat entre diverses universitats andaluses. Alguns dels alumnes del curs ja havíem tingut ocasió d’assistir a les seves classes anteriorment.

La seva conferència es va centrar en el tema de les noves formes de gestió i de difusió cultural, a partir dels exemples que avui ens ofereixen diverses ciutats històriques, com ara Tarragona, Saragossa, Mérida o la pròpia Còrdova. Els aspectes tractats a la seva conferència el varen portar també a plantejar reflexions suggerents entorn al futur de les intervencions arqueològiques.

conferència D. Vaquerizo

Igualment, al llarg la seva estada a Empúries va tenir la ocasió d’intercanviar impressions amb els alumnes del curs sobre l’arqueologia com a ciència i com a professió. Durant aquest temps varem poder gaudir de la seva experiència i sinceritat així com la seva particular visió sobre els nous arqueòlegs i la necessitat d’adaptar-se als nous reptes que la societat els imposa.

Han col·laborat en aquesta entrada del blog: Fede i Víctor.

web arqueocordoba

www.arqueocordoba.com

www.uco.es/estudios/idep/masteres/arqueologia-patrimonio

detall d'una flor d'un dels mosaics d'Empúries

Una plataforma de comunicació i de participació on compartir les experiències dels participants del Curs d'Arqueologia d'Empúries

Què és el Curs d'Arqueologia d'Empúries? >
 Què és el Blog del Curs d'Empúries? >
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
detall d'una flor d'un dels mosaics d'Empúries

El Blog del Curs

Una plataforma de comunicació i de participació on compartir les experiències dels participants al curs d'arqueologia.