Seus

Home / Seus / Barcelona / Exposicions temporals / Navegants d’Aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats / Activitats relacionades amb l'exposició "Navegants d’Aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats"

Activitats relacionades amb l'exposició "Navegants d’Aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats"

5 d’abril al 2 de juliol
VISITES GUIADES

Visites guiades cada diumenge a les 12.30 hores.

Activitat inclosa en el preu de l’entrada. 

Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149.

Visita especial 
“Navegants d’aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats”
 • Dijous 27 d'abril a les 19 hores

Vine a conèixer tot allò que l’exposició no t’explica! Anècdotes i detalls amb tota mena de detall les anècdotes que envolten la troballa del vaixell de “Cap del Vol” amb en Gustau Vivar.

Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149.

Conferència 
“Els vaixells a l'Antiguitat: comerç, pesca i guerra” a càrrec del Dr. Marcel Pujol Hamelink
 • Dijous 11  de maig a les 19 hores

Tenint en compte un marc cronològic que va del s. VI a.C. al s. VI d.C. i en el marc de la Mediterrània, s’exposaran com eren els vaixells a l'Antiguitat, com es construïa el buc, la seva forma, dimensions, sistema de propulsió, etc, tenint en compte l'espai de navegació i la seva funció, a partir de les fonts escrites, arqueològiques i iconogràfiques

Activitat gratuïta.

Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149.

Dia Internacional del Joc: 
Concurs express de diorames
 • Diumenge 28 de maig de 10 a 13 hores.

Per fer el diorama, cada participant disposarà d'un espai de 75x80 cm que haurà d'omplir amb elements de Playmobil. Cada equip participant haurà d'estar composat per almenys 1 adult i 1 infant.

Activitat gratuïta.

Més informació >

Es obligatòria la inscripció de grups, formulari disponible a la nostra pàgina web.

Conferència" 
Un Empordà molt diferent. Ibers, grecs, fenicis i romans al mig de llacunes, rius i rierols" a càrrec del Dr. Joaquin Ruiz de Arbulo (URV)
 • Dijous 1 de juny a les 19 hores.

La costa del golf de Roses sempre ha estat un punt estratègic d'importància en les rutes de navegació pel Mar Mediterrani lligat als perills que representa navegar pel golf del Lleó amb vents contraris. A l’Antiguitat, les planes avui d'ús agrícola de l'alt Empordà, eren en realitat un gran aiguamoll, una sèrie d'enormes estanys alimentats pels rius Ter, Fluvia i Muga. Aquest va ser el paisatge que van conèixer els navegants fenicis i grecs en contactar als segles VIII, VII i VI a. C. amb les poblacions locals a la recerca de la plata dels Pirineus i la vall del Ter. La colònies gregues de Rhode i Emporion van ser el resultat d'aquells contactes que van provocar la formació de les societats del ibers a llocs com Ullastret, Peralada o Mas Castellà de Pontós. Però l'arribada de Roma ho va canviar tot.

Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149.

Taller familiar
 "Construïm vaixells!"
 • Dissabte 10 de juny a partir de les 11 hores.

Nosaltres us proporcionarem els blocs de LEGO i junts construirem vaixells com el de l'exposició.

Podreu venir durant tot el dia a partir de les 11 hores.

Quan tingueu la vostra embarcació enllestida feu-li una fotografia i pujeu-la a les xarxes socials amb el hashtag #MACnavegants, nosaltres la compartirem perquè milers de persones admirin les vostres creacions!

Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149.

Conferència "
Els camins d’aigua i les embarcacions fluvials a Catalunya" a càrrec del Sr. Vicente Garcia-Delgado Sancho
 • Dijous 15 de juny a les 19 hores

La navegació fluvial ha estat la “ventafocs” de la navegació en el nostre país, però no cal oblidar que va ser l’origen de la navegació que avui dia coneixem.Al principi, el rius eren obstacles naturals a superar, més tard s'establiren fronteres, o sistemes de control i peatge de persones i productes, construint ponts o passos de barca, on imposar un sistema econòmic, establint delmes, pontatges o d’altres sistemes impositius i per tant de mostrar el seu poder, per part de les autoritats. Amb el temps es varen establir sistemes de navegació per salvar l’obstacle i poder millorar les comunicacions, tant d’un costat a l’altre con per ser utilitzats com camins d’aigua, més ràpid i menys perillós que els camins terrestres, especialment en temps de conflictes, començant a fer una navegació de llarg recorregut, transportant els productes que necessitaven les poblacions establertes al llarg dels rius, com la fusta, el gra i d’altres productes agrícoles, ceràmica o també la mineria, com el carbó, el ferro, etc. Més tard on havia  l’energia hidràulica va ser un lloc molt adient per establir-se i construir serradores, fargues, molins fariners, etc.En aquestes jornades, volem donar a conèixer bàsicament els orígens de la navegació fluvial i com aquesta es va desenvolupà, en el nostre país, amb rius amb diversos caudals, els deltes, les albuferes o llacs i els materials utilitzats per construir les diferents tipologies utilitzades fins els nostres dies, com per exemple: els ponts de barca, els passos de barca o de llibant, les muletes de riu o del delta, les pontones, els llaguts de riu, la barca de la llampuga, els molins de nau, els barquets i bots, els rais, almadíes i navates, les embarcacions que intervenen en la producció i manteniment dels arrossars y pel seu transport, les barques de l'arròs, amb vela llatina i d’altres sistemes de propulsió.He pogut veure una cultura fluvial, un vocabulari de riu i uns oficis dins d'aquest mon, i ple de contradiccions passant del amor pel riu que els dona vida i l’odi pels danys que produïen les riades, en les poblacions i camps establert en les seves ribes.Tot aquest estudi fluvial fet en els anys vuitanta, becat per la Generalitat de Catalunya, recull un treball de camp extens, dels diferents rius de Catalunya, estanys i especialment l’Ebre, principal riu de tots els Països catalans, avarca des de el Pirineu fins el Delta, sense fer mencions puntuals del Llobregat o el Ter.

Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149.

Museu d´Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc)| Barcelona (Barcelonès)

 • Currently 4 out of 5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Rating: 4/5 (2 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

navegants daiguamolls anunci 2 còpia
MAC Navegants 6 xxss
MAC Navegants 5 xxss
MAC Navegants 1 xxss