Seus

Home / Seus / Barcelona / Exposicions temporals / La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica

La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica

Del 20 de juliol a l'11 de setembre de 2017

Visita guiada a l'exposició cada diumenge a les 12.30 hores. Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o  934 232149

El Museu d’Arqueologia de Catalunya - Barcelona, mostra més de 300 objectes de 19 museus catalans en una exposició que resumeix 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria.

Aquesta exposició ha estat organitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya a través de l’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya.

El MAC -Barcelona inaugura una exposició itinerant que,  presenta una síntesi de les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya. Aquesta exposició vol ser una via d’aproximació al nostre passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort.

Encara que sembli contradictori, el món de la mort ha servit per definir, i encara ara defineix, algunes de les cultures principals de la prehistòria del nostre país i, per tant, és clau per al seu estudi.  Les pràctiques funeràries tenen un interès per sí mateixes, però també ens permeten aproximar-nos a la prehistòria. Les pràctiques funeràries són un mirall del món del vius i per tant reflexen temes tan diversos com el canvi cultural, la relació dels nostres avantpassat amb el seu entorn, els contactes i intercanvis, les creences i el món simbòlic dels nostres avantpassats... I a través del passat, el coneixement de la nostra cultura en el present.

L’exposició incorpora informació i objectes de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès, els sepulcres en mina de Gavà, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera, la Cova de Montanisell, i tantes d’altres. De fet, alguns dels materials que es mostren encara estan en estudi.

L’exposició

L’exposició es compon d’un preàmbul i una introducció que dóna pas a vuit àmbits temàtics i alhora cronològics:

-          Primum in humus

-          Un mort un sepulcre

-          Imatge dels vius

-          El problema dels que morien lluny

-          Sit tibi terra gravis o la intervenció en el paisatge

-          De sols a acompanyats

-          L’enterrament de les elits

-          Denique in cineris

Al llarg de l’exposició, el visitant trobarà quatre recreacions de diferents tipus d’enterrament característics de la prehistòria, tres d’elles realitzades per l’ il·lustrador Pep Boatella.

La mostra manté un diàleg entre passat i present, i  destaca l’epíleg en què, a partir de diversos vídeos de pràctiques funeràries contemporànies a diferents parts del món, es vol fer una reflexió sobre la mort i les pràctiques funeràries com a fet universal.

En l’exposició han col·laborat antropòlegs i arqueòlegs especialistes, i aplega més de 300 peces, de museus d’Arqueoxarxa i d’arreu de Catalunya. Alguns d’aquests objectes són excepcionals i no estan exposats habitualment.

L’exposició es va inaugurar per primera vegada al museu de Gavà i és previst que itineri pels museus catalans.

Camins de vida i mort 

Exposició artística que forma part d'una trilogia de propostes creades especialment per a l'ocasió per Faust Espejel i la Formació Psicocorporal en Movimiento y Danza.

Dissabte 15 de juliol a les 20 hores

El so del didgeridoo evocarà l’essència del santuari prehistòric dedicat a la fertilitat de la Roca dels Moros del Cogul, on les seves pintures ens mostren l’evolució de l’art i la vida els últims 10.000 anys. Naixent de les tombes del Monestir de Sant Pere de Galligants, la veu ens farà viatjar a través de 6 espais sagrats de culte a la mort a Mèxic on s’entrellacen vivència i tradició; sorgint Equinoccio, dansa de vida i mort, home i dona, sol i lluna. Al pla dels Albats dedicarem un instant als nostres fills vius, morts i desitjats; i al jaciment de l’Esquerda vivenciarem a cos present el ritual d’enterrament a una tomba antropomorfa unint art, investigació i creació. La percusió serà el batec de la nostra ofrena, el violí la invocació de l'espai d'art i reflexió, on honrar la memòria dels nostres estimats difunts.

Es completarà la trilogia el:

  • 20 de juliol: Una mostra transversal amb la unió de les exposicions artística i científica - Camins de vida i mort i La fi és el principi
  • 11 de setembre: Coincidint amb la clausura de les exposicions es presentaran els nous projectes de col·laboració 

Activitat gratuïta 

Es recomana inscripció prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat

Museu d'Arqueologia de Catalunya

Passeig de Santa MAdrona 39-41

Parc de Montjuïc

08038 Barcelona

  • Currently 5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 5/5 (2 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

grafica expos mort estiu 17 data
LA FI MAC BARCELONA 10 ok
LA FI MAC BARCELONA 5 ok
LA FI MAC BARCELONA 6 ok
LA FI MAC BARCELONA 7 ok
Camins banner