Seus

Home / Seus / Barcelona / Exposicions temporals / LA DÈCADA PRODIGIOSA

LA DÈCADA PRODIGIOSA

L’arqueologia catalana, un instrument vertebrador al servei de la Mancomunitat de Catalunya

300x250.Mancomunitat

Del 18 de desembre de 2014 al 15 de març de 2015.

El principal objectiu d'aquesta mostra és donar a conèixer el paper de la Manconunitad de Catalunya en el marc de l'arqueologia, descobrint quins van ser els orígens de les investigacions arqueològiques en què el retrobament de les arrels més remotes constituïa una prioritat per a la construcció identitària a la Catalunya de principis del segle XX. Un dels canals principals per arribar a entendre aquest procés ha estat el desenvolupament d'un estudi exhaustiu dels fons dels arxius documentals del Museu d'Arqueologia de Catalunya, que ha servit per donar a conèixer després el que són unes fonts documentals molt poc explorades i conegudes, especialment l'arxiu fotogràfic, format per més de 50.000 imatges, moltes d'elles del període 1914-1925.

L'esdevenir que va afavorir aquest procés i la història de les institucions que participen en el projecte es troben fortament vinculats i alhora plens de paral·lelismes i similituds. La creació de l'Institut d'Estudis Catalans el 18 de juny de 1907, de la Mancomunitat de Catalunya el 16 d'abril de 1914 i, finalment, quan el 1932 la Generalitat republicana funda el nou Museu d'Arqueologia de Catalunya, va suposar la dotació d'un seguit d'instruments que permetien una capacitat de gestió, racionalització i progrés, amb la pràctica arqueològica com a mecanisme de consolidació identitari que fomenta l'arrelament i el coneixement de l'entorn i de la pròpia història.

Coincidint amb la commemoració del centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya, presentem aquesta exposició temporal que ha estat fruit de la col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Museu d'Arqueologia de Catalunya.

VISITA L'ESPAI VIRTUAL: LA DÈCADA PRODIGIOSA.

CONFERÈNCIES 
  • Dia  19 de febrer  a les 19h

“L’Institut d’Estudis Catalans i l’arqueologia al país Valencià en temps de la Mancomunitat. Les intervencions a Valltorta, Oliva i Callosa de Segura” a càrrec de Josep A. Gisbert Santonja, Director del Museu de Dènia, Alacant.

  • Dia  5 de març a les 19h

“Les excavacions arqueològiques de la Mancomunitat de Catalunya a l’illa de Mallorca” a càrrec d’Albert López Mullor, Diputació de Barcelona i Universitat Autònoma de Barcelona.

Més informació sobre la conferència

Lliure accés. Aforament limitat, cal inscriure-s’hi prèviament al tel. 93 423 21 49 | infomac@gencat.cat

  • Currently 4.5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 4.5/5 (31 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!