Seus

Home / Seus / Barcelona / Exposicions temporals / EL VI GREC. De l'antiguitat als cellers catalans actuals

EL VI GREC. De l'antiguitat als cellers catalans actuals

MAC VI GREC 2 pet

L’exposició presenta objectes arqueològics i recursos multimèdia que desvetllaran les arrels del vi grec a Catalunya. En una creació museogràfica contemporània es tractaran temes com el conreu de la vinya en èpoques passades, el procés de transformació de la vinya a la copa, el consum i gaudi del vi, el paper de la deïtat Dionís, la producció i consum de vi pels grec i ibers a Catalunya i finalment la mecanització i la cultura del vi en la contemporaneïtat. La vinya, l’olivera i el blat han estat la base de l’alimentació mediterrània. El vi, l’oli i el pa eren essencials en la societat grega i després en la romana. Només el vi, però, va arribar a protagonitzar la vida social, política i religiosa. Fenicis i grecs en van estendre, a partir del segle VIII aC, la producció i el consum a occident. Els mercaders grecs, a més, en van difondre aspectes culturals que perdurarien. Gràcies als textos antics i a l’arqueologia, ara tenim un important coneixement sobre com es prenia vi, quin era el més preuat, els circuits comercials que seguia i la dimensió ideològica que adquirí.

L’exposició s’endinsa en el món clàssic amb el vi com a l conductor per a arribar a la societat actual. Mostra de forma entenedora les similituds i diferències que hi ha entre la cultura antiga i la nostra, i com les arrels de la vitivinicultura catalana, amb cellers de prestigi internacional, s’arrelen en la civilització grega, amb les colònies d’Emporion (Empúries) i Rode (Roses) com a màxim exponent d’aquest llegat al nostre país.

El vi grec a Catalunya. De l’antiguitat als cellers catalans actuals durà els visitant al món del vi de la Grècia clàssica com a fet econòmic, social i cultural i la seva vinculació a la Catalunya actual tot destacant lligams entre el passat i el present. 

ELS GRECS I EL VI

El significat del vi a la societat grega d’època antiga

A la Ilíada i l’Odissea d’Homer (segle viii aC), la importància del consum del vi dins de la societat grega apareix totalment consolidada i es mantindrà inalterable al llarg de la història de Grècia. En aquest àmbit s’explicarà el significat econòmic, social i religiós que va tenir el vi, tant a nivell públic com a privat, a l societat grega, significat que el va convertir en un element clau de la seva identitat cultural. 

L’àmbit comptarà amb materials arqueològics i d'altres elements museogràfics vinculats a la cultura del vi de la societat grega antiga. 

L'EL·LABORACIÓ

Procés d’elaboració i característiques del vi a l’Antiga Grècia

En aquest àmbit s’explicarà el procés de cultiu i d’elaboració del vi a la Grècia Antiga, amb les diferents classes de vi que coneixem gràcies a les fonts gregues del període clàssic, i la seva comercialització a través d’àmfores, recipients ceràmics amb una capacitat entre 25 i 30 litres. 

A l’exposició hi haurà interactius dels processos de la verema i de la producció del vi mitjançant imatges que ens han arribat de les decoracions de les ceràmiques àtiques de figures negres i roges, textos dels antics grec relacionats a la viticultura i àmfores gregues destinades al transport de vi. 

EL CONSUM

El simposi i altres formes de consum de vi a l’antiga Grècia

S’explicarà com el consum del vi era el motiu principal de la celebració de banquets privats o symposia en la societat grega. Aquests banquets eren reservats únicament als homes, en els quals l’amfitrió de la cas convidava a sopar als seus amics. S’efectuaven en un menjador de la casa, l’andron, en el qual els convidats estaven reclinats en uns llits distribuïts en tres dels costats de la sala a l’entorn de la taula dels aliments. En aquests banquets hi havia també converses polítiques i filosòfiques, jocs vinculats amb el consum del vi actuacions musicals, de dansa o de poesia. 

En aquest àmbit es farà la recreació d’un sala de simposi (amb els seus mobles, ceràmiques...) i haurà també la presència de vasos ceràmics grecs que s’utilitzaven en els banquets.

ELS MITES

Els mites relacionats amb el vi a l’Antiga Grècia

Dionís i el viLa vinculació que va mantenir el vi amb la religió dels antics grecs queda ben demostrada amb el culte i les activitats religioses relacionades amb Dionís. Dionís era el Déu del vi, de l’èxtasi religiós, de la bogeria ritual i del teatre. Per als grecs, Dionís va ser el responsable de la difusió del cultiu de la vinya, del consum de vi i de la introducció dels cultes i rituals orgiàstics. 

Es mostraran en aquest àmbit diverses ceràmiques àtiques amb representacions iconogràfi ues de Dionís i el seu seguici. 

EL NOSTRE VI

De les antigues ciutats gregues als cellers actuals

Una visió sobre la cultura del vi a l’actualitat que permetrà entendre als visitants les profundes transformacions que ha patit la vinificació, la comercialització i el consum del vi respecte a l’antiga Grècia La mecanització del procés productiu, l’especialització de la vitivinicultura, la internacionalització del comerç de vi i el consum cada cop més gran de productes de millor qualitat, han permès socialitzar aquesta beguda i convertir-la en un fet cultural. 

A través d’audiovisuals i d’objectes actuals (copes de vidre, decantadors, ampolles de vi,...) es mostraran els diferents aspectes de l’àmbit que s’han explicat. 

LA CULTURA DEL VI

La cultura del vi a la Catalunya actual i la seva comparació amb l’antiga Grècia 

Veurem com han canviat les maneres de consumir el vi a l’actualitat respecte a les de l’Antiga Grècia i com el consum del vi a la nostra cultura ha perdut en gran part la seva relació amb les cerimònies religioses i s’ha convertit en un producte cada cop més lligat al plaer de la vida i a la degustació gastronòmica.A través d’audiovisuals i d’objectes actuals (per exemple, la recreació d’una barra d’un bar o d’una taula d’un restaurant) es mostrarà com consumim actualment el vi. 

ENOTECA

Presentació de vins de Catalunya (DO)

BIBLIOTECA

Presentació de llibres, revistes i vídeos sobre els vins de Catalunya

Museu d´Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc)| Barcelona (Barcelonès)

  • Currently 4.5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 4.5/5 (6 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

el vi grec CARTELL
Objectes que ens parlen de #combevienVi els nostres avantpassats

Si ets curiós fes clic a la imatge