Seus

Home / Seus / Barcelona / Activitats / Conferències / Cicle de conferències en el marc de l'Any Puig i Cadafalch 2017

Cicle de conferències en el marc de l'Any Puig i Cadafalch 2017

De febrer a abril de 2017
  • Dijous 16 de febrer a les 19 hores

L’arqueologia de Josep Puig i Cadafalch. L’arquitectura i l’excavació en la primera meitat del Nou-cents. Conferència a càrrec d’Eduard Riu-Barrera, comissariat de l’any J. Puig i Cadafalch 2017

J. Puig i Cadafalch d’acord amb la terminologia vuitcentista feia de la seva àmplia i extensa dedicació a l’estudi històric de l’arquitectura una forma d’arqueologia,  qualificada pròpiament de monumental. De fet la disciplina arqueològica, creada de nou a l’entrada del segle XIX, es corresponia llavors encara més amb l’estudi de l’art medieval o antic que no pas la recerca prehistòrica, associada d’inici a la ciències naturals. L’arqueologia monumental fou doncs el seu camp de treball i així la seva primera contribució, dedicada al sepulcre romà de Favara, a anomenar-la Estudi d’arqueologia arquitectònica... (1888/1892). Però no va ser fins a l’arribada del segle XX que s’hi va dedicar ben fons en una recerca que el portava de l’art romà al romànic. La va endegar no sols des de l’observació i interpretació gràfica, com la majoria d’autors del seu temps, sinó que aviat va imbricar-hi la pràctica d’excavacions, iniciada a l’església de Sant Miquel de Terrassa (1906) i prosseguida per altres petites o grans actuacions, des d’Empúries (1908-1922), a les esglésies de Sant Pere de Terrassa novament (c.1916-1930) o a Sant Miquel de Cuixà (1933-1934 i 1936-1937). L’arqueologia arquitectònica de la qual fou pioner no va tenir una fortuna immediata i avui, en dia, és totalment alinea al camp de l’arquitectura d’on va sorgir. 

  • Dijous 23 de març a les 19 hores

Josep Puig i Cadafalch i l’inici de les excavacions a Empúries a càrrec de la responsable del Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries, Marta Santos.

L’inici de les excavacions sistemàtiques a Empúries a partir del 1908 es troba lligat a una sèrie de figures clau que varen ser determinants per al futur d’aquesta veritable empresa arqueològica, encapçalades per Josep Puig i Cadafalch, del qual enguany commemorem el 150 aniversari del seu naixement. 

Tot completant la important trajectòria polifacètica de l’eminent arquitecte i polític mataroní, el seu vessant com a arqueòleg i historiador de l’art el va conduir a promoure, primer des de la Junta de Museus de Barcelona i més tard des de la presidència de la pròpia Mancomunitat, els treballs de recuperació patrimonial del jaciment arqueològic emporità. El seu interès, i fins i tot podríem dir entusiasme, per endegar el procés de descobriment dels vestigis de l’antiga ciutat, i en especial del seu passat grec, es contextualitza en el clima ideològic fecund del Noucentisme i de la voluntat de recuperar i ressaltar  les arrels clàssiques i mediterrànies entre els elements identificadors de la nostra cultura. Dins la seva intensa activitat en relació a la promoció del coneixement i de la conservació del patrimoni arquitectònic i arqueològic català, l’impuls a les excavacions iniciades a Empúries va permetre consolidar i donar continuïtat a un projecte de recuperació i protecció institucional de les seves restes, i a la vegada de projecció social i científica dels nous descobriments i troballes, que serviren per fonamentar el que avui representa aquest important conjunt arqueològic.

  • Dijous 20 d'abril a les 19 hores

La visió de l'arquitectura romana de Puig i Cadafalch a càrrec del Catedràtic de Filologia Clàssica Marc Mayer 

Josep Puig i Cadafalch tingué una perspectiva e l’arquitectura catalana  d’una profunditat i modernitat extraordinàries pel seu moment. La seva formació d’arquitecte el feu cercar les arrels del tema que més l’interessava, l’arquitectura romànica, i les de la seva pròpia producció com a arquitecte. Tot llegint les pagines de l’Arquitectura romana a Catalunya, fins i tot el lector menys avesat en el tema es veurà sorprès per un plantejament de la qüestió en un horitzó de 360 graus. L’anàlisi de les fonts resulta significatiu per a Puig i Cadafalch quan porta referències al seu tema primordial: la reconstrucció del paisatge romà de Catalunya mitjançant els seus monuments i el seu urbanisme. Bona part de les conclusions dels seus estudis resten encara avui vives i moltes altres han pogut tenir una continuïtat d’estudi gràcies a les bases que la seva obra va fonamentar. La nostra exposició intentarà mostrar quines són les línies fonamentals del pensament arqueològic de Puig i Cadafalch, quines són els seus punts de referència científics i quin ressò han tingut els seus estudis tant a casa nostra com a nivell internacional. La figura polièdrica i compromesa amb la vida civil del seu temps de Puig i Cadafalch té uns matisos que la fan romandre viva en el nostre temps.

Cal inscriure-s’hi prèviament a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149.

  • Currently 1.5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 1.5/5 (2 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

AF_Logo-Puig-i-Cadafalch
puig-i-cadafalch
29