Seus

Home / Seus / Barcelona / Activitats / Conferències / CICLE DE CONFERÈNCIES MISSIONS ARQUEOLÒGIQUES CATALANES A AMÈRICA

CICLE DE CONFERÈNCIES MISSIONS ARQUEOLÒGIQUES CATALANES A AMÈRICA

Maig i juny de 2017

Des de l’any 2015, el Museu d’Arqueologia de Catalunya està fent la volta al món a través dels cicles de conferències sobre les missions arqueològiques catalanes. En aquests cicles, els assistents tenen la possibilitat de conèixer els projectes que impulsen arqueòlegs del nostre país a l’exterior. Així, després d’haver conegut els d’Àsia i Àfrica, aquest any us convidem a descobrir aquells que han treballat o treballen al continent americà. Ens portaran des de la costa nord-oest del Canadà fins a la Terra del Foc (Argentina), passant per Mèxic, Nicaragua i el Perú. 

 • 17 DE MAIG

“Projecte La Puntilla (Orcona, Nasca, Ica, Perú). Arqueologia socials als assentaments de El Trigal” a càrrec del Dr. Pedro V. Castro (UAB)

El Projecte La Puntilla ve desenvolupant-se des de l'any 2005 a l'entorn de la Serra de la Puntilla (vall del riu Nasca), i té com a finalitat el coneixement de les pràctiques socials i la producció de la vida social en la Conca de Nasca.El suport econòmic s'ha obtingut dins del programa de “Projectes Arqueològics en l'Exterior” (Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya, 2005-2015), del programa EXCAVA (AGAUR de la Generalitat de Catalunya, 2006-2009), de projectes de I+D del MICINN (HAR2009-12625, 2010-2013) i del MINECO (HAR2013-44276-P, 2014-2017), així com de la Fundació PALARQ (2016-2017).

 • 24 DE MAIG 

“Projectes etno-arqueològics a la Terra del Foc (1987-2007)” a càrrec de la Dra. Assumpció Vila (IMF-CSIC) i la Dra. Raquel Piqué (UAB)

Al llarg de 20 anys un equip mixt català (CSIC /UAB) i argentí (CADIC/CONICET) ha desenvolupat a la Isla Grande de Tierra del Fuego, Argentina, investigacions enfocades bàsicament a avaluar la potencialitat de la metodologia arqueològica utilitzada habitualment en l’estudi de les societats prehistòriques. La informació etnogràfica i l’excavació arqueològica d’una mateixa societat  ens facilità reajustar i reformular propostes teòriques i tècniques que pretenem aplicables a la recerca en prehistòria.

 • 31 DE MAIG 

“Arqueologia catalana a Nicaragua. Desenterrant una prehistòria desconeguda” a càrrec del Dr. Ignacio Clemente Conte (IMF-CSIC) i Ermengol Gassiot Ballbè (UAB)

El passat de les poblacions autòctones de l’actual Nicaragua no apareix gairebé mai als llibres de prehistòria d’Amèrica. De tal manera que la seva història i les seves formes de vida generalment es narren a partir de l’òptica dels protagonistes de la conquesta europea. Prop de 20 anys de cooperació catalano-nicaragüenca han permès començar a canviar aquest panorama: formant arqueòlegs/es a la UNAN-Managua i iniciant diversos projectes de recerca principalment en zones de bosc tropical humit. Com a resultat han sortit a la llum diverses formes d’explotació precolonials d’aquest tipus d’ecosistemes. 

 • 7 DE JUNY

“Caminant pels carrers de la Ventilla, Teotihuacan,Mèxic” a càrrec de la Dra. Natàlia Moragas (UB). 

En els anys 2006-2009 es va desenvolupar un projecte d'excavacions al barri de la Ventilla, Teotihuacan, Mèxic. Aquest projecte es va desenvolupar conjuntament amb el Instituto Nacional de Antropología e Historia, La Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Autònoma del Estado de Hidalgo en règim de col·laboració i sota el finançament del Programa EXCAVA de la Generalitat de Catalunya. Entre els objectius acadèmics estava aprofundir en el coneixement de les activitats que es desenvoluparen en els carrers d'un barri de la ciutat de Teotihuacan. Val a dir que també va ser la oportunitat de posar en contacte a estudiants catalans i mexicans de llicenciatura en un projecte conjunt de recerca arqueològica i contribuir col·laboració interuniversitària.

 • 14 DE JUNY 

“Indígenes de la Costa Nord-oest d’Amèrica: societat caçadores -recol·lectores complexes”  a càrrec del Dr. Jordi Estévez (UAB)

Els primers europeus que es varen instal·lar a l’occident de Canadà van ser una companyia militar de catalans en el fort de Sant Miquel de Nutka, a la costa oest de l’Illa de Vancouver l’any 1789. Ells varen descriure uns poblats grans i fins i tot fortificats d’una societat de gent caçadora i pescadora en la que existien reis i esclaus. Aquestes societats varen ser utilitzades per l’antropologia per criticar el model evolucionista de societats caçadores senzilles i igualitàries. La nostra recerca a Canadà des de 2008 pretenia una aproximació crítica a aquestes interpretacions i la discussió, juntament amb col·legues canadencs, de les diferents explicacions del procés que va donar lloc a aquestes organitzacions socials, especialment tenint en compte la comparació amb les societats de l’altre extrem de la costa del Pacífic americà.

Totes les conferències es duran a terme a l’auditori del MAC – Barcelona a les 19h. És necessària la inscripció prèvia a través de  macvisites.acdpc@gencat.cat o el telèfon  934232149. 

Aquelles persones que s’hagin inscrit i assisteixin a un 80% de les conferències rebran un certificat d’assistència.

 • Currently 0 out of 5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!