Ruta dels Ibers

Home / Rutes / Ruta dels Ibers / Els laietans

Els laietans

Els laietans s’estenien entre les terres que van des del Montnegre fins al Garraf, en els territoris que avui són les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme.

Escenificacions

Els autors clàssics, com Estrabó, Gai Plini o Claudi Ptolomeu, ens expliquen força detalladament la situació geogràfica d'aquest poble, però a diferència d'altres pobles ibers, aquí no donen cap altra element que ens permeti conèixer millor el poble laietà: relacions amb els romans, conflictes bèl·lics, cabdills militars...

A la Laietània hi havia assentaments de grans dimensions com Burriac, a Cabrera de Mar, i molts poblats fortificats -sovint dalt dels turons de les serralades litorals-, i explotacions agràries les terres baixes. Les restes arqueològiques trobades ens parlen d’una societat aristocràtica, guerrera i jerarquitzada. No es coneix on era la seva capital, però prop d'importants nuclis ibèrics d'aquesta zona, sorgiren més tard pròsperes ciutats romanes com Barcino, Baetulo i Iluro.

La ruta del país dels laietans inclou la visita als poblats ibèrics de

Ca n’Oliver

A Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), al cim d’un turó de la serra de Collserola es localitza aquest poblat de grans dimensions des delqual els seus habitants dominaven tota la plana vallesana, on es trobaven petits assentaments agrícoles que depenien del poblat.

Puig Castellar

El jaciment es troba a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), al cim d’un turó del parc de la serralada de Marina, que domina el curs baix del riu Besòs.

Informació de contacte

Informació i difusió de la Ruta dels Ibers
Passeig de Santa Madrona, 39-41.
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona
Tel. 93 423 21 49
Fax 93 424 56 30
agarridof@gencat.cat