Ruta de l'Art Rupestre

Home / Rutes / Ruta de l'Art Rupestre / Muntanyes de Prades

Comparteix: 

Muntanyes de Prades

Caçador

L'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades és fruit dels desenvolupaments culturals que van tenir lloc durant la prehistòria, a tota l'àrea catalana i al mediterrani hispà. Unes pintures que ens parlen del món real i simbòlic dels nostres avantpassats. 

Història de les Muntanyes de Prades

La Conca de Barberà, amb una extensió de 649 km², és una comarca territorialment allargada de Catalunya situada entre les dues conques dels rius Francolí i Anguera. Aquestes lleres son rodejades de serres i altiplans on hi sobresurt el massís muntanyós de les Muntanyes de Prades, amb 1201 metres sobre el nivell del mar. Aquest nus orogràfic comprèn un interessant espai natural format per un extens entramat de serres i barrancades on es localitzen 15 conjunts amb manifestacions rupestres. Dos d’ells corresponen a l’estil llevantí i, la resta, a l’estil esquemàtic o abstracte.

Per la seva qualitat i singularitat, la UNESCO va declarar-les Patrimoni Mundial. Al Centre d'Interpretació podreu veure una bona mostra d'aquestes imatges prehistòriques i també una exposició que us introduirà en aquest art tan enigmàtic.

El Centre d'Interpretació

El Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre - Muntanyes de Prades, inaugurat el setembre de 2005, es troba a l’antic edifici “presó nova” de Montblanc. El CIAR és una secció del Museu Comarcal de la Conca de Barberà.

Sala Centro Interpretacion

Mitjançant plafons retrolluminosos i diorames que representen els diferents paleoambients, es mostra la varietat d'ecosistemes que presenta la zona: forestals, arbuixells i matollar de ribera. També es descobreixen els caus de la fauna i es descriu la varietat climàtica i hidrogràfica pròpia d’aquest massís muntanyenc. Així mateix es fa un repàs a la història geològica de la Conca-Muntanyes de Prades, un recorregut per la història natural de la comarca mitjançant els jaciments paleontològics descoberts, que abasten des del període silúric fins a l'era quaternària. Es presenta l’estratigrafia geològica amb les roques i els diversos registres fòssils de graptòlits, peixos, rèptils, mol·luscs, artròpodes, equinoderms i vegetals. Al final del quaternari apareix l’home i els primers hàbitats.

Pel que fa a les manifestacions artístiques, l'exposició revela l'acció rítmica i la simetria de molts actes de l'home prehistòric fent un repàs dels temes artístics més antics coneguts fins els nostres dies localitzats en coves, a l’aire lliure, en construccions megalítiques o en peces petites. Per mitjà d'aquestes sales s’apropa al visitant al context de la península Ibèrica i les seves arts pretèrites -rupestres i mobles-, per acabar amb informació sobre les tècniques d'execució, suports i materials utilitzats. A través de rèpliques de mida natural que mostren la textura de la roca, es reprodueixen els conjunts rupestres de les Muntanyes de Prades, pintures naturalistes, esquemàtiques i abstractes. El número de rèpliques o facsímils corresponen a set dels abrics més significatius.

Informació pràctica

Horaris, tarifes, com arribar-hi

Publicacions relacionades

montblanc
  Montblanc. Muntanyes de Prades. Guies del Museu d'Arqueologia de Catalunya. VINYAS, R.
Barcelona, 2005

Informació relacionada