Recerca

Home / Recerca / Projectes de recerca / ECCLESIAE, COEMETERIA ET LOCI (SAEC. VIII-XI). SANCTI CIRICI DE COLERA, SIDILIANUM, OLERDOLA. Projecte ECLOC

ECCLESIAE, COEMETERIA ET LOCI (SAEC. VIII-XI). SANCTI CIRICI DE COLERA, SIDILIANUM, OLERDOLA. Projecte ECLOC

EL PLA DELS ALBATS. BARRI EXTRAMURS DE LA CIVITAS OLERDOLA

IMG_3372 br

Entre els dies 6 i 27 de juliol s’ha dut a terme la primera campanya d’excavacions arqueològiques al Pla dels Albats, el barri fora muralles d’Olèrdola (Olèrdola, Alt Penedès), sota l’impuls del Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Universitat de Barcelona.

Els treballs s’emmarquen en el projecte quadriennal Ecclesiae, coemeteria et loci (saec. VIII-XI). Sancti Cirici de Colera, Sidilianum, Olerdola / Esglésies, cementiris i hàbitats (segles VIII al XI). Sant Quirze de Colera, Sidillà, Olèrdola –ECLOC –, finançat per la Generalitat de Catalunya i presentat per la UB sota la direcció de Gisela Ripoll i dins els treballs del grup de recerca ERAAUB. Alhora, la tasca a Olèrdola està vinculada al projecte europeu CARE i a un pla nacional del Ministeri d’Economia i Competitivitat (El impacto de la arquitectura religiosa en el paisaje urbano y rural del nordeste de Hispania y las Islas Baleares). Tots aquests projectes se centren en el període que va dels segles IV al X, transició del món clàssic al medieval, i estudien el paisatge urbà i rural configurats a partir de l’església, l’hàbitat i el cementiri. Un paisatge que cal entendre com un ens dinàmic i complex en constant transformació.

olerdola2

La ciutat medieval Olèrdola és un enclavament excepcional dins de la península Ibèrica ja que conserva inalterat l’urbanisme en ser abandonat a inicis del segle XII, després d’un atac almoràvit. En aquest període medieval –cal recordar que la muntanya de Sant Miquel presenta ocupacions estables o puntuals des del calcolític fins a època romana– la ciutat s’estructura en un espai dintre muralla, amb l’església i cementiri de Sant Miquel i el castell, el barri fora muralla i l’hàbitat rupestre de les cingleres que l’envolten per l’oest (coves de la Vall).

Les excavacions han estat centrades en l’àrea propera a l’església de Santa Maria fora muros, concretament a la zona del conegut cementiri de tombes antropomorfes tallades a la roca, el Pla dels Albats. La intervenció ha premés localitzar prop de 30 tombes noves que se sumen a les més d’un centenar conegudes prèviament, així com recuperar els cossos de 10 individus. L’estudi antropològic aportarà dades essencials per conèixer la població que habitava el suburbi i es podran comparar els resultats obtinguts de la necròpolis de Sant Miquel, on hi eren inhumats els ocupants del recinte emmurallat. Tanmateix, envoltant l’àrea de cementiri, han estat identificades diverses estructures que cal relacionar amb l’àrea de sagrera, amb espais de producció i emmagatzematge d’aliments. Cal igualment destacar la troballa d’un edifici de planta rectangular en ús fins el segle XIV, aixecat un cop la necròpolis havia estat amortitzada. Es tracta de la primera constatació de la pervivència d’ocupació al Pla dels Albats, amb posterioritat a l’inici del segle XII.

Paral·lelament, es treballa en la documentació topogràfica georeferenciada de tots els elements estructurals relacionats amb l’urbanisme de la població a l’edat mitjana. Això ha de permetre aproximar-se a la forma de la ciutat medieval tant dins com fora de les muralles.

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’Ajuntament d’Olèrdola i el Parc Natural d’Olèrdola (Diputació de Barcelona) s’han sumat a aquest projecte científic, així com a la millora de la conservació patrimonial, cultural i natural, i l’adequació del Pla dels Abats per a la visita, la divulgació i l’ús d’aquest espai públic.

  • Currently 3.5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 3.5/5 (3 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Laboratoris del MAC

MAC Barcelona
Passeig de Santa Madrona, 39-41
Parc de Montjuïc 08038 Barcelona
Tel. 93 423 21 49 | 93 424 25 43
Fax 93 424 56 30
mac.cultura@gencat.cat

MAC CASC | MAC Girona
Pedret, 95. 17007 Girona
Tel. 972 20 46 37 | 972 20 66 31
Fax 972 21 04 54
macgirona.cultura@gencat.cat
maccasc.cultura@gencat.cat