Premsa

Home / Premsa / Actualitat / La seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya mostra en una exposició noves Mirades a la Dona Ibèrica

Comparteix: 

La seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya mostra en una exposició noves Mirades a la Dona Ibèrica

La seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya mostra en una exposició noves Mirades a la Dona Ibèrica

10/08/2013

Arriba a la ciutat ibèrica d’Ullastret, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, l’exposició Mirades a la dona ibèrica, un projecte itinerant que fa parada aquest estiu al Puig de Sant Andreu, un referent per l’estudi de la cultura ibèrica i de la vida dels homes i dones d’aquella època.

Mirades a la dona ibèrica mostra una visió completa de la vida d’aquestes dones mitjançant una setantena d’objectes quotidians i rituals provinents de diversos museus arqueològics de l’estat. Els materials procedeixen de 18 jaciments arqueològics del sud-est i nord-est de la península Ibèrica, bàsicament de Múrcia, Granada, Albacete i de l’Alt i Baix Empordà. Són objectes majoritàriament de petites dimensions, però d’un alt valor científic i, en ocasions, estètic, que ens ajuden a interpretar la vida d’aquestes dones.

Organitzada per l’Ajuntament de Jumilla (Múrcia) i la Fundación ITMA (Astúries), i subvencionada pel Ministerio de Educación, Cultura y Deportes, Mirades a la dona ibèricaté com a objectiu donar major visibilitat a la dona, destacar la seva rellevància en la cultura ibèrica, i fomentar alhora el coneixement del món iber, un patrimoni arqueològic tan extens i important a Catalunya i a tot el llevant Mediterrani.

L'exposició centra les seves mirades en tres aspectes del seu món: els espais on es va desenvolupar la seva vida, el seu quefer diari i l’admiració cap a la dona. Tot i que la vida de les dones ibèriques transcorria en els poblats, ocupades tot el dia en tasques associades tradicionalment a l’univers femení com la maternitat o els treballs domèstics, el seu paper en la societat ibèrica va aanar més enllà. No sabem si van ostentar el poder, però sí van jugar un paper molt important en aliances polítiques. Mostra d’aquestes dones poderoses en són els bustos de les dames de Baza i d’Elx, de la que fa pocs dies es commemorava l’aniversari de la seva troballa, un 4 d’agost de 1897. Les estàtues originals no hi són presents, però sí noves mirades sobre la Dama d’Elx. Una rèplica seccionada que permetrà copsar l’interior de l’escultura i una mirada virtual a través d’un holograma analògic 3D, creat per la Fundació ITMA en el marc del projecte IMAGINARTE. A través d’una pantalla multitàctil de grans dimensions, el visitant podrà ampliar i manipular l’escultura virtual de la Dama d’Elx, juntament amb d'altres fites de l'art ibèric, fins al màxim detall i revisar-la des de qualsevol punt de vista per a millorar-ne la seva comprensió.

L’exposició es pot veure al Museu Monogràfic del 9 d’agost al 15 de setembre de 2013 al Museu d’Arqueologia de Catalunya–Ullastret (Afores s/n. Puig de Sant Andreu, Ullastret). Horari: De dimarts a diumenge: de 10 a 20 h. L’entrada està inclosa en el preu d’accés al jaciment.

Nota de premsa (pdf):
  • Currently 5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 5/5 (1 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comentaris

Els comentaris enviats seran revisats abans de la seva publicació

Més informació

Mirades a la dona ibèrica

Mirades a la dona ibèrica

del 9 d'agost al 24 de setembre del 2013