Premsa

Home / Premsa / Actualitat / El MAC Empúries porta a terme una important intervenció de restauració en els mosaics de la ciutat romana

Comparteix: 

El MAC Empúries porta a terme una important intervenció de restauració en els mosaics de la ciutat romana

El MAC Empúries porta a terme una important intervenció de restauració en els mosaics de la ciutat romana

03/09/2013

Al llarg del mes d’agost i durant tot setembre, un equip de tres restauradores treballa per restaurar alguns dels mosaics del jaciment arqueològic d’Empúries

Les ciutats grega i romana d’Empúries compten amb una bona col·lecció de mosaics de diferents tipologies constructives. La majoria dels descoberts fins ara es concentren a les grans domus romanes i esdevenen un dels atractius més interessants per als visitants durant la primavera i l’estiu. 

Els mosaics en els quals recau la intervenció de la campanya d’enguany representen dos dels paviments més grans que decoraven les estances principals de la domus 1 de la ciutat romana, un dels habitatges de la ciutat romana d’Empúries que va pertànyer a l'elit privilegiada de la ciutat. La casa segueix el model tradicional de la casa itàlica d’atri central i intenta reflectir tant en l’arquitectura com en les tècniques decoratives, les edificacions privades d’aquella època a la zona central de la península itàlica.

Tot i haver estat restaurats anteriorment, el fet que aquests mosaics es trobin en el seu emplaçament original, a l’aire lliure tot i tapar-se cada any durant els mesos d’hivern per protegir-los de les glaçades i mostrar-los en època de bonança, requereix un treball periòdic i constant de consolidació o restauració per a la seva millor conservació.

Restaurant mosaics

L’estat de conservació en que es troben actualment els mosaics tractats és bastant precari. D’una banda s’han documentat nombrosos bufaments (bosses d’aire) i despreniment de tessel·les que provoquen debilitaments estructurals com a conseqüència dels grans nivells d’humitat i la proliferació de microorganismes. D’altra banda, podem parlar d’alteracions corrents al estar exposats a l’aire lliure com és el deteriorament de tessel·les.

L’actuació que estem portant a terme consisteix, per tant, en eliminar les intervencions antigues, aplicar tractaments biocides, consolidar l’estructura i reintegrar tessel·les en els sectors on s’han desprès per tal d’harmonitzar-ne la visió. És una intervenció absolutament manual. Al tractar-se de mosaics de tessel·les, es requereix una absoluta precisió per poder recol·locar les diminutes peces despreses del seu emplaçament original.

La intervenció d’enguany ha estat possible gràcies a una partida econòmica de 21.000 € de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, gràcies a la qual podem fer la consolidació i restauració completa d’aquests dos paviments de la domus romana.

Encara resten diversos paviments per restaurar, sota terra. En els propers anys avançarem avançarem en el manteniment i la restauració d'aquest ric llegat que grecs i romans van deixar a Empúries i poder-lo mostrar en un bon estat de conservació. Recordem que a Empúries només s’ha excavat fins a data d’avui un 15 % aproximadament de la seva superfície. De ben segur que la ciutat romana amaga encara moltíssims més mosaics.

Descarrega't la notícia (pdf):

  • Currently 3.5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 3.5/5 (3 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comentaris

Els comentaris enviats seran revisats abans de la seva publicació

Restauración mosaicos de Empúries

Es una tarea encomiable! Ánimo y adelante!

Informació relacionada