Exposicions

Home / Exposicions / PATRIMONI ARQUEOLÒGIC 3D / MUSEU I POBLAT IBÈRIC DE CA N'OLIVER

Comparteix: 

Timiatèrion

MUSEU I POBLAT IBÈRIC DE CA N'OLIVER

 

Es tracta d’una terracota feta a motllo o timiatèrion que representa un cap femení. El rostre, de clara influència grega en els seus trets, queda emmarcat per un tocat o càlat decorat a la part central amb dues espigues de blat que emmarquen tres fruits. Uns gotims fan d’arracades i, com és habitual, al coll porta una fíbula circular que lliga les vestidures, de les que se n’insinuen els plecs. És interessant destacar que la part superior del càlat no presenta cap orifici; l’únic forat és troba a la part posterior i s’hauria fet per evitar que la peça rebentés durant la cocció.La figura conserva restes de la decoració pintada, tant del rostre com de la part superior, on es pot veure un motiu geomètric. Aquest exemplar sembla correspondre a una producció ibèrica feta amb un motlle de segona generació, atès que els detalls de la peça estan bastant desdibuixats.

Iconogràficament aquestes terracotes s’identifiquen amb Demèter -deessa de l’agricultura, en la mitologia grega-, encara que en l’àmbit ibèric es relacionessin amb alguna divinitat femenina vinculada a la terra i la fertilitat. La funció d’aquestes imatges seria fonamentalment religiosa i estaria associada a l’àmbit domèstic. Originalment, s’utilitzaven per cremar ofrenes en forma de substàncies oloroses encara que acabaran per esdevenir simples terracotes votives.

Bibliografia

FRANCÈS, J.; GUÀRDIA, M.; HERNÀNDEZ, J.; SALA, O. 2007, Las terracotas en forma de cabeza femenina procedentes de los yacimientosibéricoslayetanos de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), in. A: Cruz, M.A.; Horn, F. (eds.), Imagen y culto en la Iberia Prerromana: Los pebeteros en forma de cabeza femenina. Sevilla,Monografías IX SPAL, 391-403.

 

Timiatèrion