Exposicions

Home / Exposicions / PATRIMONI ARQUEOLÒGIC 3D / MUSEU DE LA NOGUERA DE BALAGUER

Comparteix: 

Harpia

MUSEU DE LA NOGUERA DE BALAGUER

 

Figura antropomorfa d'una harpia amb dues mans. Formava part d'un plafó fet en guix que decorava el palau andalusí del Castell Formós de Balaguer. Es data a mitjan segle XI, en el moment de construcció d'aquest palau.

L'harpia es troba disposada de perfil amb el cap gairebé de front i duu un pentinat acabat a banda i banda per un lòbul semicircular ressaltat i l'extrem dels cabells punxegut. Del cos, només l'ala presenta un tractament descriptiu en relleu. Les tres filades de plomes estan delimitades per  una banda de set perles entre llistonets, les dues primeres amb quatre plomes i la tercera amb tres. Entre la zona extrema de l'ala i la pota esquerra de l'animal es conserva la part d'inici de la cua.

Una de les seves singularitats és que té dues mans. Ambdues tenen el dit encongit, excepte l'índex que sembla assenyalar quelcom que no conservem. Presenta també dues potes, amb diferenciació del que és la cuixa i la pota. És possible que estigués totalment pintada, tot i  que conservem poques restes de color: negre en el contorn exterior de la cara i el pentinat, i vermell en els panxells de les cames, arrencades de la cua, el pit i l'ala.

Iconogràficament, es tracta d'una imatge totalment desconeguda en l'art islàmic de l'època i és possible que representi l'au fènix, la qual simbolitza una exaltació de la figura del promotor de la construcció, amb un significat de pau i prosperitat.

Bibliografia

EWERT, C.; VÁZQUEZ DE PARGA DE CORTÉS, M.L.; KIRCHER, G.; DUDA, D. 1979, Hallazgosislámicos en Balaguer y la Aljafería de Zaragoza, ExcavacionesArqueologicas en España, 97, Ministerio de Educación y Ciencia, Dirección General del PatrimonioArtístico y Cultural, Madrid

GIRALT, J. 1994, Castell Formós, Catalunya Romànica, vol. XVII: La Noguera, Enciclopèdia Catalana, Barcelona.

 

Harpia