Exposicions
Comparteix: 

Crani enclavat

MAC-ULLASTRET

 

Es tracta d’un neurocrani que va aparèixer a l’interior de la sitja 169 del Puig de Sant Andreu (Ullastret) juntament amb restes de dos individus més i d’una espasa de fulla recta de tipus La Tène.

En aquest cas conserva el fragment d’un clau de ferro que perfora el frontal en sentit oblic i que hauria servit per enclavar el cap en un suport rígid amb la finalitat d’exhibir-lo públicament, seguint un ritual que consistia en mostrar públicament el cap de l’enemic vençut com a trofeu de guerra. En aquest cas, atès que es va trobar molt a prop d’una de les portes secundàries de la muralla, s’ha especulat amb la possibilitat que hagués estat exposat a les immediacions d’aquesta.

Els estudis antropològics han determinat que molt probablement es tracta d’un individu masculí que quan va morir devia tenir una edat compresa entre 40 i 50 anys.

Bibliografia

AGUSTÍ, B.; MARTÍN, A. 2006, Actes de violència en el període iber. El cas d'Ullastret i altres poblats catalans, Cypsela 16, 51-64.

CAMPILLO, D. 1976-1978, Abrasionesdentarias y cráneosenclavados del poblado de Ullastret (Baix Empordà, Gerona), Ampurias 38-40, 316-326.

CODINA, F.; MARTÍN, A.; PRADO, G DE.; AGUSTÍ, B. 2011, Ullastret, in R. Roure, L. Pernet, Des Rites et des Hommes. Les pratiquessymboliques des Celtes et des Grecs en Provence, en Languedoc et  en Catalogne, CollectionArchéologie de MontpellierAgglomération AMA 2, 158-163.

PRADO, G. DE.; ROVIRA, C. 2015, SjeverniIberi: smrt i ritual s drugestranePirineja,Archeološkimuzej u Zagrebu.

ROVIRA, C. 1998, L’exhibició d’armes i cranis enclavats en els hàbitats ibers septentrionals, Cypsela 12, 167-182.

 

Crani enclavat