Exposicions
Comparteix: 

Teseu i Ariadna

MAC-GIRONA

 

Fragment de mosaic que prové de la vil·la romana de Can Pau Birol, actual col·legi del Bell-lloc del Pla, situada a les afores de la ciutat romana de Gerunda. La seva troballa va tenir lloc ara fa 140 anys, juntament amb dos mosaics més: el del Circ, actualment exposat en el Museu d’Història de Girona gràcies a una cessió del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona, i el de Bel·lerofontes, en aquest darrer museu.

El mosaic representa un panell amb una escena mitològica emmarcat per uns motius florals, formats per un camp de cercles secants amb flors quadripètales a l’interior. Només es conserva l’angle superior i part de la banda esquerra. L’emblema presenta dues figures joves que es recolzen en una columna o pilastra. Una masculina, a l’esquerra, amb el cos nu, amb la cama esquerra entrecreuada damunt la dreta, en actitud relaxada, i una capa (clàmide) lligada a l’espatlla dreta amb una fíbula. A la ma dreta aguanta una peça circular, fruït de més d’una interpretació, i té un llarg bastó al braç esquerra. A la dreta, la figura femenina també es mostra amb el cos nu, el cabell recollit i un mantell que li cau per darrera del braç dret. Els dos personatges es miren als ulls. L’escena ha tingut diferents interpretacions, tot i que la més acceptada fa referència al mite de Teseu i Ariadna.

Aquest mosaic s’exhibeix en el Museu des de l’any 1941, any de la seva recuperació i n’ha sortit només una vegada, per a la seva recent restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). La seva neteja i consolidació ha tornat la llum i el color a aquesta peça, amb una millor definició de les figures i dels seus detalls.

Bibliografia

OLIVA, M. 1950, Mosaicoromanoprocedente del manso de Bell-Lloch en el llano de Gerona, Memorias de los MuseosArqueológicosProvinciales 1948-1949, 86-87.

PATIÑO, C. 2002, Les produccions musives de les vil·les suburbanes de Gerunda, Girona, Universitat de Girona [treball de recerca de doctorat, inèdit].

RUEDA, J.M. (dir.) 2016, Els mosaics de Bell-Lloc del Pla (Girona). Una aventura de 140 anys, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Barcelona.

 

Teseu i Ariadna