Exposicions

Home / Exposicions / Exposicions viatgeres / La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica

La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica

Del 15 de setembre de 2016 al 8 de gener de 2017 al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, Cerdanyola del Vallès. 

BANNER_lafiesprincipi

Inauguració el dijous 15 de setembre  de 2016 a les 18.30h

El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola del Vallès, mostra més de 300 objectes de 19 museus catalans en una exposició que resumeix 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria.

El Museu de Gavà va inaugurar aquesta exposició per primera vegada i presenta una síntesi de les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya. Aquesta exposició vol ser una via d’aproximació al nostre passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort.

Encara que sembli contradictori, el món de la mort ha servit per definir, i encara ara defineix, algunes de les cultures principals de la prehistòria del nostre país i, per tant, és clau per al seu estudi.  Les pràctiques funeràries tenen un interès per sí mateixes, però també ens permeten aproximar-nos a la prehistòria. Les pràctiques funeràries són un mirall del món del vius i per tant reflexen temes tan diversos com el canvi cultural, la relació dels nostres avantpassat amb el seu entorn, els contactes i intercanvis, les creences i el món simbòlic dels nostres avantpassats... I a través del passat, el coneixement de la nostra cultura en el present.

L’exposició incorpora informació i objectes de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès, els sepulcres en mina de Gavà, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera, la Cova de Montanisell, i tantes d’altres. De fet, alguns dels materials que es mostren encara estan en estudi.

invita.pdf 255,80 kB
L’exposició

L’exposició es compon d’un preàmbul i una introducció que dóna pas a vuit àmbits temàtics i alhora cronològics:

-          Primum in humus

-          Un mort un sepulcre

-          Imatge dels vius

-          El problema dels que morien lluny

-          Sit tibi terra gravis o la intervenció en el paisatge

-          De sols a acompanyats

-          L’enterrament de les elits

-          Denique in cineris

Al llarg de l’exposició, el visitant trobarà quatre recreacions de diferents tipus d’enterrament característics de la prehistòria, tres d’elles realitzades per l’ il·lustrador Pep Boatella.

La mostra manté un diàleg entre passat i present, i  destaca l’epíleg en què, a partir de diversos vídeos de pràctiques funeràries contemporànies a diferents parts del món, es vol fer una reflexió sobre la mort i les pràctiques funeràries com a fet universal.

En l’exposició han col·laborat antropòlegs i arqueòlegs especialistes, i aplega més de 300 peces, de museus d’Arqueoxarxa i d’arreu de Catalunya. Alguns d’aquests objectes són excepcionals i no estan exposats habitualment.

L’exposició es va inaugurar per primera vegada al museu de Gavà i és previst que itineri pels museus catalans fins a principis de 2018.

mort_flyerfff.pdf 306,18 kB
Activitats

Dijous 15 setembre, 18.30 h. La fi és el principi. Inaguració i visita guiada a càrrec dels comisaris de l’exposició.

Divendres 28 octubre, 22 h. Parlar amb els morts.Xerrada-demostració sobre el contacte amb els difunts al llarg de la història, a càrrec d’Encrucijada Pagana. Majors de 16 anys

Diumenge 30 d’octubre,13 h. Cementiri o necròpolis?. Visita guiada al cementiri municipal. Majors de 10 anys

Diumenge 20 novembre, 11.30 h. Menjar de difunts.Xerrada i tast d’àpats funeraris, a càrrec de Kuanum. Majors de 8 anys

Diumenge 18 desembre, 11.30 h. Tocant la mort. Demostració d’arqueologia de la mort, a càrrec de C. Rissech, arqueòloga forense.  Majors de 12 anys

Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, Cerdanyola del Vallès.  C. de València, 19 | 93 580 45 00 | museucanoliver@cerdanyola.cat

Horaris:

  • Dijous i divendres de 16. 30 a 19.30 h: 1 d’octubre a 30 de març
  • Dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h: 1 d’abril a 30 de setembre
  • Dissabtes d’11 a 14.30 i de 16.30 a 20 h
  • Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h
  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

lafieselprincipi_cartellf