Dia de la Dona

Cada 8 de març se celebra el Dia de la Dona o el Dia Internacional de les Dones, una jornada pensada per reivindicar el feminisme i commemorar la lluita de les dones per la seva participació en les esferes laborals i, així, tenir dret a la independència econòmica. 

Des del Museu d'Arqueologia de Catalunya ens unim a aquesta jornada amb la programació d'una sèrie d'activitats especials a les diferents seus territorials. Consulteu-les:

 BARCELONA 

Dissabte 12 - El 50% absent

Revisitem la nostra història des d'un punt de vista crític, un nou punt de vista que obri el debat personal sobre què creiem que sabem sobre la història. El recorregut ens portarà per les absències, els eufemismes, els silencis i les tergiversacions que han fet desaparèixer a la meitat de la població de la nostra història. Parlarem de les mans que van fer o utilitzar els objectes, però també de les investigadores que les van trobar i estudiar, i del paper actual de les dones en l'arqueologia.

Més informació i reserves

Diumenge 20 - Honor Frost, l'arqueologia dels naufragis

Es parlarà d'Honor Frost dins del marc del cicle “Petites històries, grans dones”, que neix amb l'objectiu de donar a conèixer a través d’un contacontes teatralitzat la figura d’una dona relacionada amb el patrimoni de cada un dels museus que hi participen.

Frost era amant del dibuix, arqueòloga subaquàtica i una gran aventurera. Era una excel·lent bussejadora i per a ella “el temps passat fora de l'aigua és temps malgastat.”

Més informació i reserves

 

EMPÚRIES 

Diumenge 6 - Ser dona en el món clàssic

Les dones són les grans oblidades de la història, han estat silenciades sistemàticament i les referències sobre elles en els textos clàssics són escasses. Per aquest motiu que en el Dia Internacional de la Dona, volem parlar del seu testimoni en el món clàssic, donar-li visibilitat i posar en valor el seu paper, injustament marginat. Proposem un itinerari guiat pel jaciment per tal de passejar-nos pels espais més destacats de les ciutats grega i romana. Ens endinsarem en la vida quotidiana a l’antiguitat per descobrir com era la vida de les dones i quin paper jugaven en la societat clàssica.

PLACES EXHAURIDES

Més informació i reserves

GIRONA 

Diumenge 6 - Una mirada femenina del paper de la dona des del paleolític a l’època romana

Què en sabem de les dones de la prehistòria? Eren guerreres les dones iberes? Tenien les mateixes condicions les dones gregues que les romanes? Quin paper han jugat en la història? Vine a descobrir que coneixem de les dones en el passat de la mà de l’exdirectora del MAC-Girona i arqueòloga, Aurora Martin, a través de l’exposició “El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona”.

Més informació i reserves

OLÈRDOLA 

Diumenge 6 - Ermegodo, una dona del segle X

Celebrem i reivindiquem el paper de la dona al segle X, amb una visita guiada especial. Ens endinsarem en el món d'Ermegodo, una dona del segle X. Coneixerem com era la vida quotidiana d’una dona benestant a la ciutat d’Olèrdola mil anys enrere. Com eren les seves cases? De quins béns disposava? Desvetllarem la seva relació amb Sunifred, un dels principals terratinents de la zona.

Més informació i reserves

ULLASTRET

Diumenge 6 - Una mirada a la dona ibèrica

Us proposem una visita guiada per conèixer i posar en valor el rellevant paper de la dona a la societat ibèrica, tant a la vida privada com pública. Així ens ho mostren les notícies d’autors clàssics com Estrabó, Polibi, Salusti o Titus Livi, les representacions femenines que han arribat fins als nostres dies com la Dama d’Elx o la Dama de Baza, així com la informació que ens proporciona la recerca arqueològica.

Més informació i reserves